A vállalkozói jövedelem szerinti adózást alkalmazó egyéni vállalkozó a vállalkozói tevékenységéből származó nyereségét a vállalkozói bevételből a vállalkozói költség levonásával határozza meg....
Ajánlott oldalak
2010-01-18 11:29
Majoros-Tóth Orsolya
Magyar vállalkozás = kudarc?
Egy nemzetközi felmérés szerint a magyarok vállalkozási kedve messze a legalacsonyabb. A 2009-es esztendőben 100 megkérdezett emberből csak 3 tartotta elérkezettnek az időt egy új vállalkozás indítására. Ez kirívóan alacsony szám.

A Global Entrepreneurship Monitor (GEM) nevű nonprofit vállalkozáskutató szervezet a legújabb munkájának eredményét a napokban (2010 január 14-én) tette közzé weblapján. Niels Bosma és Jonathan Levie tanulmánya több ország egyetemeinek összefogásával, 2009 májusa és októbere között készült el a világ 54 országát vizsgálva. Olyan kérdéseket tettek fel a közvélemény-kutatás során, amelyekkel a vállalkozókedvet, a siker vélt valószínűségét mérték. Ebben teljesítettünk rendkívül rosszul.

 

A vizsgált országok közül Japánban is rossz a helyzet: itt 100 emberből csak 8 vélekedett optimistán. Dél-Korea a harmadik a kétes értékű dobogón, a 13-as számmal.  Románia és Jemen áll a következő pozícióban, 100-ból 14 emberrel. A felmérés átlaga a hazánkat is magában foglaló országok csoportjában: 36 fő. 


Arra a kérdésre, hogy három éven belül fogna-e vállalkozásba, a magyarok 13 százaléka mondott igent. Közülük is egyharmaduk komoly fenntartásokkal fogna bele a vállalkozásba, és nagyon valószínűnek tartaná a kudarcot. Érdekes eredmény ugyanakkor, hogy a megkérdezett magyarok 72 százaléka úgy véli, magas társadalmi státusszal jár együtt egy sikeres vállalkozás folytatása. Ez a csoportunkat tekintve kicsivel magasabb eredmény az átlagnál, 70 százaléknál.
A felmérés szerint a kockázati tőkét tekintve hazánk szintén nem remekel: az ilyen befektetések a GDP-nek csupán 0,02 százalékát teszik ki.


A külföldi elemzők első reakciója az volt, hogy a gazdasági válság mellett a politikai helyzetet okolták a magyarok vállalkozókedvének szinte teljes hiányáért. A tanulmány alig látott napvilágot, de egyes szakemberek máris kerülendő, rossz iskolapéldaként hozták fel hazánkat, és egy másik sereghajtót, Romániát. Victor A. Canto, a kaliforniai La Jolla Economics alapítója például így fogalmazott: „Magyarország és Románia krízisből krízisbe zuhant, ezért nem meglepő, hogy ezekben az országokban dagály van illúzióvesztésből és politikai instabilitásból. Tanulnunk kellene ezen országok esetéből nekünk is, akik jelentősen emelni készülünk a kormányzat létszámát, és befolyását életünk minden területére.”

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Magyar vállalkozás = kudarc?
Hozzászólások száma: 1 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.