A kisgyerekes szülők közvetlenül érzékelik a gyermekgondozással foglalkozó intézmények kapacitáshiányát, vélhetőleg ezért gondolkodnak egyre többen ilyen jellegű vállalkozás indításában....
Ajánlott oldalak
2010-07-23 07:09
Szűcs Ágnes
Magyar siker az EU-s GMO tervezetben
Az Európai Unió Mezőgazdasági Bizottsága olyan irányelv módosítási javaslatot terjesztett a tagállamok elé, amely az eddig közösségi szinten lévő GMO köztermesztés engedélyezését tagállami döntéskörbe helyezi. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden ország maga dönthet majd arról, hogy egy közösségi szinten elfogadott GMO fajtát enged-e saját területén termeszteni, vagy sem.

Eddig csak a moratórium meghozásának lehetősége állt nyitva az adott GMO fajtákat ellenző országok előtt, amelyet csak költséges kutatásokkal lehetett megalapozni, környezeti és egészségügyi kockázatok bizonyításával lehetett indokolni.

Ha a tagállamok ezt a módosítást elfogadják, akkor ezentúl egyszerűbben, demokratikusabban, minden ország saját gazdasági, szociális és etikai szempontjainak figyelembe vételével dönthet a GMO fajták bevezetéséről.

Magyarország jelentős részben saját sikerének könyvelheti el azt a tényt, hogy az Európai Bizottság módosítja a köztermesztéssel kapcsolatos rendeletét, hiszen Magyarország évek óta rendkívüli következetességgel küzd a GMO engedélyezési rendszer felülvizsgálata érdekében. Az erre vonatkozó első javaslatot is Magyarország tette meg.

A hosszú évek után most megszületett és az EU Bizottsága által július 13-án elküldött tervezetet a tagállamok véleményezni fogják. Ezt követően az illetékes bizottság a következő ülésén tárgyal róla, és a közeljövőben döntés is születhet a javaslatról.

A tervezet Magyarország számára rendkívül pozitív változásokat tartalmaz.

A Bizottság elismeri például, hogy a 0,9%-os jelölési küszöb alatti GMO tartalom is problémát jelenthet a GMO-mentes terméket előállítók számára.

 

A Bizottság új javaslata szerint a tagállamok a jövőben egyes területeken vagy az egész országban is megtilthatják a GMO termesztést, ha a hagyományos vagy biogazdálkodást folytatók, vetőmag termesztők helyzete, illetve az ország helyi adottságai, a mezőgazdálkodás speciális helyzete vagy szerkezete, vagy akár a fogyasztók igényei ezt indokolják. Ezzel a tagállamok az eddig önként szerveződő, és az Európai Bizottság által korábban jogilag nem elismert GMO-mentes övezeteket is hivatalosan GMO-mentes régióvá nyilváníthatják.

Fontos, hogy továbbra is megmarad a központi egészségügyi és környezeti kockázatértékelési rendszer és döntéshozatal. A Bizottság az egész GMO engedélyezési rendszert nem akarja megváltoztatni, megmarad a moratórium meghozatalának lehetősége is. Így akár gazdasági indokok alapján is megtilthatja egy tagállam a GMO termesztést saját területén, de tilthatja a termesztést természetvédelmi és egészségügyi kockázatok alapján is, ha szükségét látja.

Magyarország hangsúlyozni szeretné, hogy nagyon pozitív lépés a Bizottság részéről, hogy meghallgatta a tagállamok felől érkező igényeket, és előállt a jelenlegi megoldással. A szövegtervezet alapján a tiltás okai közé beleférnek gazdasági, szociális és etikai indokok is.
A szöveggel kapcsolatban lesz néhány pont, amihez még módosító javaslatot nyújt be Magyarország.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Magyar siker az EU-s GMO tervezetben
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.