Bevezetőként egy szemléletbeli kérdést kell tisztázni, ami hasznos lehet azoknak, akik soha nem vállalkoztak eddig, de szeretnének belevágni. Nagyon fontos megérteni, hogy a VÁLLALKOZÁS NEM...
Ajánlott oldalak
2010-08-05 09:48
Szűcs Ágnes
Magyar kaviár vagy Magyarországon előállított kaviár?
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter felfüggesztette állásából Pál Józsefet, az Agrármarketing Centrum (AMC) igazgatóját. Menesztésének egyik oka, hogy a berlini Grüne-Woche élelmiszeripari fesztiválon a magyar stand hungarikumként reklámozott magyar kaviárt.

A magyar kaviár csak első hallásra furcsa, ugyanis 2002-től a Békés megyei Vésztőn működik – az országban egyedüliként - egy korszerű tokhaltenyészet és kaviár feldolgozó üzem.

A kaviárt előállító SILVER FISH Kft. 2002-ben alakult. A hátrányos helyzetű békési térségben olyan haltenyésztési és termelési technológiát valósítottak meg, amellyel egészséges, magas tápláló értékű, bel- és külföldön egyaránt jól értékesíthető haltermékeket állítanak elő.

A Békés megyei Vésztőtől 4 km-re fekvő Petőfi majorba a Volga deltájából és a Léna folyóból szerzik be a tenyészállatokat, ahol a tokhal természetes közegben él.

 

A Silver Fish Kft. megalakulása után megépített egy halkeltetőt, egy intenzív halnevelőt 14 db termelő káddal, és az azt kiszolgáló cirkulációt és regenerációt biztosító kiegészítő egységet, ahol a 600méter mélyből jövő 28C fokos meleg vízben tartott tokhal a legjobb minőségű kaviár alapanyagot biztosítja. A medencék 2462 köbméteres kapacitásukkal európai színvonalú minőséget biztosítanak, az itt előállított tokhal kaviár szemmérete 3mm, ami az átlagnál nagyobbnak számít.

Természetes életkörülmények között 10-15 éves tenyészhalak ikráját dolgozzák fel kaviárként, de a védettségük miatt ideálisabb a mesterséges lelőhely előállítása, továbbá a megfelelő akvakultúrában nevelt halaknál a tenyészidő a felére csökkenthető. A halivadékoknak csak a harmadik életévükben, kb. 3kg-os súly elérésekor állapítható meg a neme. A tokhalaknál a hímek és a nőstények aránya átlagban 50-50 százalék, ezért célszerű a nőstények magasabb arányának a fokozása. A Vésztőn mesterségesen előállított kaviár egyedülálló minőségét garantálja, hogy a haltápot a világ egyik legismertebb haltáp üzeméből hozzák.

Orosz tenyészállatok, külföldi táplálék – valóban jó kérdés, mennyire magyar a magyar kaviár.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Magyar kaviár vagy Magyarországon előállított kaviár?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.