Valamely önálló tevékenység végzése céljából - ha azt nem egyéni vállalkozóként szeretnénk végezni - adószámot lehet kérni a lakhely szerint illetékes adóhivatalnál. Az adószám igénylése...
Ajánlott oldalak
RogÁ
Magyar Bioolaj Művek
2006-ban egy 250 millió forintos magánberuházásból épült fel a Vas megyei Szelestén az első bioüzemanyag gyár, amely azóta is kitűnő hatásfokkal üzemel. A pályázat nélküli magánberuházás egyik oka az volt, hogy a magyarországi bioüzemanyag termelés elvárásainak a Magyar Bioolaj Művek Kft. „nem tudott megfelelni”.

A tulajdonosok nem akarták, hogy a gyár a saját földjén állítsa elő az alapanyagot, és nem a készterméket akarták eladni. (A Bioolaj Művek csak sajtolást és tisztítást végez.) A tiszta olajat elszállítják, ennek köszönhetően az üzem teljesen környezetbarát, káros anyag kibocsátása minimális méretű.

A 2007-ben megnyílt üzemcsarnokban az üzem tulajdonosai (3 magyar magánszemély) és 8 munkás felügyelete alatt két műszakban folyik a termelés.
A háromlépcsős beruházás tervezésnél első ütemben 10 ezer tonna, másodikban 20 ezer, harmadik ütemben pedig 30 ezer tonna repcemag kerül sajtolásra. Ha ez sikerül, akkor a Vas megyei repcetermés egésze itt kerülhet feldolgozásra.

A feldolgozott növényi magokból egy a három arányban lesz a bioolaj, illetve állati takarmányozásra alkalmas melléktermék. A présgép további előnye, hogy a repcepellet kitűnően hasznosítható a biogázelőálltás folyamatában. Zöld-energiájának fűtőértéke egyenértékű a legjobb minőségű barnaszénnel. Takarmánykeverő üzemek is előszeretettel használják. (A préselés során keletkező friss pelletet azonnal szállítják az akkreditált minőségi bizonyítvánnyal a takarmánykeverőkbe.)

A Magyar Bioolaj Művek Kft. még a próbaüzemelés alatt beszállítója lett a legnagyobb magyar olajtársaságnak és a szomszédos Ausztriának is.  
Arra a kérdésre, hogy miért éppen a repcét választották alapanyagnak, mikor bioolajat állati zsiradékból vagy napraforgómagból is lehet előállítani, Szabó György agrármérnök üzemvezető válaszolt.

"A repce 43-45 százalék olajtartalma egyszerűen megköveteli, hogy a legfontosabb alapanyagként vegyük számításba. Az  európai biodízel programban is ez az egyetlen távlati növény. A repce minden tekintetben a legjobb választás, mivel a hidegen préselt repceolaj kitűnő minőségű, a dermedéspontja is jóval alacsonyabban van, éppen ezért kis technikai rásegítéssel télen is tölthető a gépkocsikba. Másfelől pedig maga a növény kedveli az éghajlatunkat, és jó hatással van a gazdák pénztárcájára. Ezen felül olyan olajat ad, amit elvileg észterezés vagy kémiai finomítás és keverés nélkül is lehet tankolni" – nyilatkozta az egyik napilapnak Szabó György.  

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Magyar Bioolaj Művek
Hozzászólások száma: 2 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.