Egyéni vállalkozás. Társas vállalkozás: betéti társaság, korlátolt felelősségű társaság és részvénytársaság. A fenti társas vállalkozási formák bármelyikében létre lehet hozni nonprofit...
Ajánlott oldalak
2011-04-22 05:41
Kis Erika
Magyar beszállítók az autóiparban
Kötelező beszállítói szerződést köt a magyar állam az összesen 17 milliárd forinttal támogatott autóipari cégek esetében. A kormány azt szeretné, ha a jövőben minél több céggel születne hasonló megállapodás, így a hazai kis- és középvállalkozások lendületet kaphatnak.

Az eddigi tapasztalatok szerint a nálunk megtelepedett külföldi cégek nem igazán integrálták a hazai beszállítókat. A kormány célja, hogy minél több hazai vállalkozás válhasson beszállítóvá, valamint a következő években növekedjen azon helyi cégek száma, amelyek a legmagasabb autóipari beszállítói igényeket is képesek megbízhatóan és hosszú távon kielégíteni. Ha a Mercedes-, az Audi- vagy az Opel-beruházás a következő három-négy évben kinevelne vagy felhozna néhány középvállalatot, akkor perspektivikusan ez lenne a beruházások legnagyobb hozadéka a magyar gazdaságban.

Április 12-én letették a szentgotthárdi Opel Flex Motorgyár alapkövét. Az 500 millió eurós beruházáshoz a magyar kormány 5.5 milliárd forintnyi támogatást adott. Az Opel szentgotthárdi gyára jelenleg is kapcsolatban áll több magyar beszállítóval, de szívesen veszik annak lehetőségét, hogy ez a beszállítói kör növekedhet. A tervek szerint a magyar állam és a General Motors együttműködése révén 2 500 új munkahely létesülhet. Felmerülhet az a kérdés, hogy Szentgotthárd a kedvező földrajzi elhelyezkedése miatt nem csábítja a közelben lévő más országok munkavállalóit, de az Opel menedzsmentje világossá tette: a szentgotthárdi gyár mindenképpen a magyar munkaerőre épül – és ez hosszú távon is így lesz.

Az Audi Hungária Motor Kft. is szeretné növelni a hazai beszállítók arányát az elkövetkező időszakban. Az Audi mintegy 900 millió eurós beruházással bővíti győri kapacitásait 2013-ig, s ezzel közvetlenül 1.800 munkahelyet hoz létre. Lőre Péter, a győri autógyár kommunikációs igazgatójának elmondása szerint a magyar kormány arra ösztönzi az Audit, hogy növelje a magyar beszállítók arányát.

800 millió eurós beruházással épül meg Kecskeméten a Mercedes gyár. A beruházás keretében a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (MBMH) több millió euró értékben kötött beszállítói szerződéseket. A cég az alkatrészek 40 százalékát 10 kilométeres körzetből kívánja beszerezni, így nem kérdés, hogy jó néhány beszállító vállalkozás új állásokat teremtve Kecskemétre költözik a következő hónapokban.

A nemzetközi és a hazai tapasztalatok szerint elsősorban azoknak a vállalatoknak van esélyük komoly beszállítói pozíciókra, amelyek legalább 50 főt alkalmaznak és árbevételük eléri az 500 millió forintot. A kutatók szerint a kis cégek számára a beszállítói hierarchiában való előrelépés azonban nehéz, mert a beszállítói piramis alsó szintjén rendszerint nem keletkezik akkora nyereség, amely további jelentős beruházásokhoz, fejlesztésekhez szükséges lenne. Megoldást jelenthet ugyanakkor a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) támogatásainak e célra történő csoportosítása, valamint az Új Széchenyi Terv (ÚSZT).  Mivel a sikeres beszállítói tevékenység az erős magyar kkv szektor kialakulásának legfontosabb eszköze lehet, így megéri az erőfeszítéseket. Figyelje a pályázatokat! Az aktuális pályázati felhívásokat ITT találják az érdeklődők.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Magyar beszállítók az autóiparban
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.