Szülési szabadság (TGYÁS, GYED, GYES), valamint gyermekápolási táppénz esetén, a vállalkozásnak nincs semmilyen járulékfizetési kötelezettsége sem az alkalmazottak, sem a vállalkozó után...
Ajánlott oldalak
2009-12-09 08:42
Majoros-Tóth Orsolya
Magas az inaktívak aránya
A foglalkoztatáspolitika, a népesedési politika és a fejlesztési lehetőségek kerültek porondra a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) december 8-i ülésén.

A szakemberek az aktív dolgozók rétegének lehetséges bővítését, a segélyen élők számának szükséges csökkentését vitatták meg. Míg Herczog László szociális és munkaügyi miniszter az aktív dolgozók számának növelését tűzte ki célul, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a GSZT soros elnöke arra figyelmeztetett, hogy az elmúlt években gyenge támogatást kaptak a kis- és középvállalkozók, akik pedig a munkaerőpiaci foglalkoztatás kulcsszereplői.

„Magyarországon az a legnagyobb foglalkoztatással kapcsolatos  gond, hogy magas az inaktívak aránya” – hangsúlyozta Herczog László szociális és munkaügyi miniszter. Tájékoztató beszédében kiemelte: a foglalkoztatáspolitikában a kibontakozáshoz együttműködő társadalomra van szükség.


Herczog László a munkaképes korcsoportot három kategóriába sorolta előadásában, és elmondta, hogy a piacképes tudással rendelkezők foglalkoztatásával nincs probléma. Ennél a csoportnál az állam feladata a tudás karbantartásához szükség felnőttképzés biztosítása. A költségvetési szektorhoz tartozók tudását a társadalom elismeri, mert értékalkotó munkát végeznek. Az inaktívak pedig tartalékot jelentenek a foglalkoztatás bővítéséhez. A miniszter felhívta rá a figyelmet, hogy szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy sokan azért szorulnak ki a munkaerőpiacról, mert alacsony a képzettségük, és nincs munkatapasztalatuk. Ennek megváltoztatása a miniszter szerint állami beavatkozást is igényel. Herczog László újfent elmondta, hogy azt kell vizsgálni, hogy az állam szempontjából mi a kifizetődőbb: a segélyezés, vagy a munkához segítés.


Parragh László, az MKIK elnöke fájlalta, hogy nem történt egyeztetés a gazdasági szféra szereplőivel a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal létrehozásáról. Szerintük az új hivatal felállítása alkotmányossági aggályokat vet fel, mert olyan jogosítványokat kap, amelyek más intézményeknél már megvannak. Az MKIK elnöke továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a kis és középvállalkozói szektor a legnagyobb foglalkoztató, ezért annak támogatása jó hatással lenne a foglalkoztatásra is. Szerinte az elmúlt években a kkv-támogatáspolitika gyenge volt.
A GSZT megbeszélésen a munkavállalói oldal nevében Pataki Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke szólalt fel. Elmondta, hogy a gazdaságban jelentős részt képvisel a fekete foglalkoztatás, és támogatta azt a tervet, miszerint a járulékkedvezményt minél célzottabban és nem általánosságban kell adni.

Vizi E. Szilveszter, a GSZT társelnöke hozzászólásában kiemelte, hogy az oktatási rendszer kulcsszerepet játszik a foglalkoztatásban is. A normatíva támogatással nem a piacképes tudást adó területek kapnak forrást, hanem újratermelődnek  a munkanélküli diplomások. Az egészségügyben megalázó bérek miatt pedig a végzett orvostanhallgatók fele külföldre megy dolgozni, miközben itt kapták meg állami forrásból a képzést.
A GSZT ülésen a fejlesztéspolitikai tanulmány tárgyalását a tanács félbeszakította, megtárgyalását újra napirendre tűzik a közeljövőben.

 


 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Magas az inaktívak aránya
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.