Ha az egyéni vállalkozónak van igazolható heti 36 órát meghaladó főállású munkaviszonya, és a vállalkozásából nem származik vállalkozói kivétje, akkor egyéni vállalkozóként nincs járulékfizetési...
Ajánlott oldalak
2010-10-01 07:42
RogÁ
Lopják a méheket
A szakma felhígult, egyre többen akarnak megélni a méhészetből, nagy a kereslet a méhcsaládokra és szervezett formában lopják a kaptárakat. A becsületes méztermelők védelme érdekében kötelezővé kellene tenni a kaptárak és a keretek jelölését, az állatállománynál bevált módon.

Tatabányán szerdán kezdődött el egy olyan per a városi bíróságon, amelyben a károsult méhész rendőrségi engedéllyel visszaszállította egy éve ellopott méheit, majd őt perelte be annak az ingatlannak a tulajdonosa, akinél a méheket megtalálták, arra hivatkozva, hogy kaptárakat igen, de a méheket nem lehet azonosítani és azokat ő telepítette.

A bírósági tárgyalás alatt közel kétezer méhész tüntetett szerdán Tatabányán a méhlopások ellen.

Az ország minden részéből érkezett károsult méhészek petíciót fogadtak el, melyben a rendőrség és a Vidékfejlesztési Minisztérium segítségét kérik a szerintük már szervezetten folyó méhlopások ellen.

 

A petícióban megfogalmazták, hogy "A rendőrség hozzon létre egy speciális, - méhlopásokra szakosodott - 3-5 fős, országos akciócsoportot, továbbá szerepeljen a büntető törvénykönyvben a méhlopás büntethetősége, és a bíróságok vegyék igénybe a méhészeti szakértőket és tegyék kötelezővé a kaptárak és a keretek jelölését".

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke bejelentette, hogy a szervezet alapot hoz létre a méhlopások felderítését segítő rendőrök megjutalmazására.

Az elnök elmondta: az Európai Unió méztermelésének tíz százalékát Magyarországon állítják elő. Nyugaton a méhlopás ismeretlen jelenség. Magyarországon 50-60 kaptárt tulajdonítanak el egyszerre, ezzel milliós kárt okoznak és tönkreteszik a méhészek megélhetését.

A szerdai per azért indult, mert a környei méhészek telephelyüktől 200 kilométernyire megtalálták a tőlük elvitt 60 családot. A kaptárakra égetett jellel bizonyítani tudták tulajdonukat, ezért azokat rendőrségi engedéllyel hazahozhatták. A helyszínen még 100 ismeretlen eredetű kaptárt találtak, a fotók alapján többen ráismertek tulajdonukra, de mire odaértek, a telket kiürítették.

Az ingatlan tulajdonosa ellen nem indult eljárás, sőt ő perelte vissza a meglopott környei méhészeket, arra hivatkozva, hogy a kaptárakat lehet azonosítani, de a méheket nem. Mivel állítása szerint azokat ő telepítette a kaptárba, még egy év elmaradt hasznát is követeli.

Bross Péter szerint a szakma felhígult, egyre többen akarnak megélni a méhészetből, nagy a kereslet a méhcsaládokra és szervezett formában lopják a kaptárakat. A becsületes méztermelők védelme érdekében kötelezővé kellene tenni a kaptárak és a keretek jelölését, az állatállománynál bevált módon.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Lopják a méheket
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.