A minőségirányítás külön szakma, rengeteg tanácsadó cég működik, amely a HACCP rendszer bevezetésével foglalkozik. A szakértői költség százezres nagyságrendű lehet, de ez nagyban függ a...
Ajánlott oldalak
2010-08-19 08:19
Szűcs Ágnes
Lesz elég étkezési és takarmánygabona
Lesz elég étkezési és takarmánygabona az idén, ám ahhoz, hogy a jövő évi termés is biztosított legyen, számos területről sürgősen le kell vezetni a belvizet – nyilatkozta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke az InfoRádiónak A nyilatkozatban elhangzott, hogy a vetett területre számítva hektáronként átlagosan 3,5 tonna kalászos termett, ami a magyarországi fogyasztás háromszorosa.

Egyes térségekben az ár- és a belvíz teljesen tönkretette a termést, ötvenezer hektárról nem volt mit betakarítani. A becslések szerint az átlagos terméshozam a vetett területre számítva hektáronként 3,5 tonna, vagyis a gazdák 20-30 százalékos ráfizetéssel termeltek - tájékoztatott a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke.

Jakab István hozzátette: a megtermelt mennyiség a hazai fogyasztás háromszorosa, lesz tehát elegendő gabona étkezési és takarmányozási célra, emellett az exportigények is jórészt kielégíthetőek lesznek.

Ahhoz azonban, hogy a jövő évi termés is biztosítva legyen, sürgősen meg kell kezdeni a vizek levezetését, a csatornarendszer és a műtárgyak rendbetételét, és forrásokat kell biztosítani ahhoz, hogy a vizet át tudják emelni a gyűjtőkbe.

Ugyancsak komoly probléma, hogy azokon a területeken, ahol a termést elvitte a víz, a termelők a túlélésüket sem tudják biztosítani. A kormány őket is az agrárkár-enyhítési rendszeren keresztül segíti, az őszi munkák előkészítéséhez pedig új hitellehetőségek biztosítása mellett a meglévők prolongálásával tud hozzájárulni.

Szintén az InfoRádióban hangzott el Font Sándor, a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnökének nyilatkozata, miszerint a kalászosoknál az előző évi termés mindössze 60 százalékával zárhatja az ország az idei évet.
Jelenleg tonnánként 40 ezer forintba kerül a gabona a régebbi 22-26 ezer forint helyett.

A politikus véleménye szerint is változó lesz a gabona minősége, de Magyarországon olyan nagy területen termelnek kalászos gabonát, hogy még mindig elegendő jó minőségű alapanyag van.

Forrás: InfoRádió

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Lesz elég étkezési és takarmánygabona
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.