Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (EKHO) szóló 2005. évi CXX. törvény 2006. január 1-jén lépett hatályba. Ki választhatja az EKHO-t? Munkaviszonyban alkalmazott magánszemély,...
Ajánlott oldalak
2010-09-24 08:42
BDB
Lesz elég, csak dupla áron!
A búza ára néhány hét alatt a duplájára ugrott és a folyamatnak még koránt sincs vége. A közeljövőben újabb emelkedés várható, ugyanis a tavalyi, olcsóbb készletek lassan elfogynak. A búza árának változása több szektorra is kihatással lesz, hiszen mind a sütőiparban, mind a szállításban, fuvarozásban áremeléseket idéz majd elő, mintegy láncreakciót elindítva a vállalkozások között.

„A búza ára néhány hét alatt csaknem megduplázódott, a pékektől kapott információk szerint az aratás előtti kilónkénti negyvenhat-ötvenöt forintos lisztárak hatvankét-hetvenöt forintra ugrottak” - közölte szerdai számában a Népszabadság című napilap.

Az áremelések sorozata azonban több mint valószínű, hogy ezzel nem áll meg, hiszen az olcsóbb, tavalyi készletek lassan kiapadnak.

 

„Kevés búza termett az idén, ami általában magasabb árakat jelent, mivel kisebb a kínálat. Az egész termékpályán azonban nem azonos mértékben futnak végig az új árak.” – nyilatkozta a napilapnak Fórián Zoltán, az Agrár Európa Tanácsadó Kft. ágazati igazgatója.

Mindezek ellenére azonban az is kijelenthető, hogy nem lesz hiány a búzából. A hivatalos adatok szerint csaknem 4 millió tonna búza termett a 2010-es évben, ebből exportra várhatóan 1,15 millió tonna kerül majd. A probléma gyökere azonban nem is a mennyiségben rejlik, mindinkább abban, hogy a tetemes árnövekedés több ágazatra is kihat, így befolyásolhatja a gazdaság jövőbeni alakulását is.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Lesz elég, csak dupla áron!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.