Engedélyköteles társas vállalkozói tevékenység vagy bármely egyéni vállalkozás esetén a szükséges végzettségről a területileg illetékes okmányirodánál kell érdeklődni. Náluk van ugyanis egy nagyon...
Ajánlott oldalak
2011-01-27 13:29
Bálint Brigitta
Lesz-e idén kenyerünk? Egymillió hektáron veszélyben a gabonatermés
A belvíz sújtotta területeken, mintegy egymillió hektáron annyira átnedvesedett a föld, hogy nagy valószínűséggel a tavaszi munkákhoz nem tudnak majd hozzálátni. A víz térnyerése miatt a búza ötöde már elpusztult, de a folyamatnak koránt sincs vége. Az idei gabonatermés veszélyben van…

Vélhetően a belvíz és az eddigi veszteségek is közrejátszanak abban, hogy a búza ára drasztikusan emelkedett. A gazdák ugyan előre kínálják a termést, de mindhiába: a kereskedők óvatosságból kivárnak a határidős üzletekkel.

 

Jelenleg összesen egy Vas megyényi területet borít el a víz, a gazdáknak pedig egyelőre esélyük sincs rá, hogy a tavaszi művelést megkezdjék és erről a földről jó termést takarítsanak be. Országosan már mintegy 200 ezer hektáron veszett oda a termés, egymillió hektáron pedig annyira átázott a föld, hogy még hosszú ideig rámenni is képtelenség, nemhogy bevetni. Még ha az idő aratásig minden szempontból kedvezően alakulna is, a terméshozam akkor sem éri majd el a tavalyi szintet. 2010-ben ilyenkor a gazdák jelentős része határidős szerződéseket kötve már értékesítette gabonáját, jelenleg azonban áll a piac.

"Az, hogy mennyi határidős szerződés lesz, azt előre megmondani nem tudjuk, de egy biztos, hogy az óvatosság  jellemző lesz a piacon, hiszen nagyon jól tudjuk, hogy az elmúlt szezonban a vis maior miatt elég sokan pórul jártak" – nyilatkozta a Híradónak Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Lesz-e idén kenyerünk? Egymillió hektáron veszélyben a gabonatermés
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.