A jogszabály szerint a szakképzési hozzájárulást a dolgozó képzésére lehet felhasználni. Témáját, tárgyát tekintve olyan képzés jöhet szóba, ami az adott munkakör betöltéséhez szükséges, és a cég...
Ajánlott oldalak
2010-11-16 08:08
RogÁ
Lesújtanak a kartellezőkre!
Míg 2007-ben és 2008-ban összesen mintegy 3,050 milliárd forint bírságot kellett kiróni a tisztességtelen piaci magatartást követő cégekre, addig 2009 és 2010 eddig eltelt időszakában együttvéve 13,7 milliárdot. Csak az idén, háromnegyed év alatt 7,764 milliárd forint volt a kiszabott pénzbüntetések összege.

A Gazdasági Versenyhivatal  (GVH) egyre erőteljesebben lép fel a kartellezőkkel szemben. A kartellezésről szóló 2009-es éves összesített jelentést a napokban nyújtják be az Országgyűlésnek.

A legtöbbször, az eseteknek körülbelül a felében, a fogyasztó tisztességtelen befolyásolásáért szabják ki a bírságot, ritkábban az erőfölénnyel való visszaélésért és kartellezésért, ám ez utóbbi vonja maga után a legkeményebb elmarasztalásokat. Tavaly például az 5,95 milliárd forint bírságból 5 milliárdra rúgott a hét kartellezőre kirótt bírság, s az idén is a csaknem 8 milliárdos összes büntetésből hétmilliárd a kartellezőkre esik.

 

Legutóbb kartellben való szövetkezés miatt több mint kétmilliárd forint bírsággal büntetettek 16 hazai gabona-feldolgozót. Ez az alapvető élelmiszereket, például a búzalisztet is érintette - mondta Szántó Tibor, a hivatal tanácsának tagja. A Gazdasági Versenyhivatal szerint a kartelezéssel elsősorban a pékségeknek és a kiskereskedéseknek okoztak kárt. A kartellezési gyanú nem csak a malmok, de a közlekedési vállalatok esetében is felmerült, csakúgy mint a termőföld és ingatlan-értékbecslések területén. A legtöbb csalás és visszaélés többsége kiderítetlen marad, mindenesetre már a felvetődött gyanú és a kiszabott bírságok nagysága is a jelenség fontosságára figyelmeztet, mely nagyobb körültekintést, óvatosságot követel a piac résztvevőitől.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Lesújtanak a kartellezőkre!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.