Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (EKHO) szóló 2005. évi CXX. törvény 2006. január 1-jén lépett hatályba. Ki választhatja az EKHO-t? Munkaviszonyban alkalmazott magánszemély,...
Ajánlott oldalak
2010-10-29 08:31
Szűcs Ágnes
Lenyeljük vagy megakad?
A legelterjedtebb béren kívüli juttatás a hideg- és a melegétkezési utalvány, ezen juttatások azonban kaotikus állapotokat teremtettek a kereskedők körében. Az egyik kereskedelmi bolthálózat éppen ezért mihamarabbi változást sürget.

A legelterjedtebb béren kívüli juttatás a hideg- és a melegétkezési utalvány. A vállalati szférában közel 570 ezer munkavállaló részesül meleg és 1 millió 830 ezer hideg étkezési utalványban. Míg a hidegutalványok használata visszaesett, a melegutalványban részesülő dolgozók száma az elmúlt években közel megkétszereződött.

A hideg-, illetve melegétkezési utalvány adómentesen fejenként 6, illetve 12 ezer forintig adható.

A hidegétel-utalványokat a legtöbb élelmiszerüzlet beváltotta, melegétel-utalvánnyal pedig a vendéglátósok jártak jól.

A vásárló pedig nem nagyon értette, mi is a különbség a kettő között, hiszen ő megvásárolja a hideg élelmiszert, amiből meleg vacsorát készít.

 

A legtöbb állampolgár, ahol csak tehette, hidegétel-utalványként használta a melegjegyet is.

Az év elején kialakult kaotikus állapotokra reagálva (amikor közel 100 százalékos  adóval sujtották a hidegétel-utalványokat, majdnem megszüntetve azokat) az egyik magyar kereskedelmi bolthálózat közölte, hogy szeretnék elérni az egységes ételutalványok bevezetését. "A melegétel-utalványokkal jóval korlátozottabb termékkört lehet elérni, alapvető élelmiszerre nem lehet beváltani. Az egységes utalványnál az érintettek maguk dönthetik el, hogy mit szeretnének rajta vásárolni ” - mondta tavasszal Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője.

Ezt az elvet vette alapul a kormány akkor, mikor eldöntötte, hogy teljesen átalakítja a cafeteria rendszert.

A kormány úgy vélekedik az étkezési utalványok kérdéséről, hogy nem lenne szabad azt megengedni, hogy a munkavállalók akadályokba ütközzenek az ételjegyeik beváltásakor. Ezért a jövőben egységes étkezési jegyet vezetnek be, amely megszünteti a meleg- és hidegétkezési jegyek közti különbséget.

A kormány javaslata szerint a melegétkezési utalványok adója 25 százalékról 19,04 százalékra csökken, ezáltal megszünhet a hideg- és melegétkezési utalvány. Igy a cégek átállhatnak a hideg és meleg ételek vásárlására egyaránt alkalmas étkezési utalványok forgalmazására.

 

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Lenyeljük vagy megakad?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.