Közösségi adószámot kell igényelnie annak az általános forgalmi adó alanynak, speciális esetekben a nem általános forgalmi adó alanynak és az egyszerűsített vállalkozói adó alanynak, aki az...
Ajánlott oldalak
2011-03-25 08:37
BDB
Lendületben a pálinka biznisz
Válságban is jól fogyott a pálinka: ezt bizonyítja az is, hogy a tavalyi rossz termés és a házi párlatfőzés engedélyezése ellenére 2010-ben mintegy 40 ezer literrel nőtt a kiskereskedelmi főzdékben előállított pálinka mennyisége.

A tavalyi rossz gyümölcstermés, illetve a házi párlatfőzés bevezetése ellenére mintegy 40 ezer literrel nőtt a kereskedelmi főzdékben előállított pálinka mennyisége, és nagyjából ugyanennyivel emelkedett a minőségi pálinkafogyasztás is – árulta el Panyik Gáborné a Pálinka Céh Egyesület vezetője a Napi Gazdaság érdeklődésére. Az egyesület adatai szerint a pálinkafogyasztás elsősorban a fizetőképes harmincas-negyvenes korosztályban nőtt és ez kimutathatóan az egyéb égetett szeszek rovására történt.

A házi párlatfőzés bevezetése óta azonban a bérfőzések mennyisége drasztikusan csökkent: 14 millió liter 50 fokos párlatnak megfelelő mennyiségről 8 millió literre. Bár pontosan nem lehet megmondani az otthon főzött pálinka mennyiségét (csak az 50 litert meghaladó párlat főzését kell bejelenteni),  egyértelműen kimutatható az adatok romlása. A nem túl biztató statisztika másik oka lehet a tavalyi gyümölcstermés visszaesése is, hiszen az alapanyagokat csak jóval drágábban lehetett beszerezni, ez pedig a minőségi pálinkák előállítási költségét is befolyásolta.

A hazai pálinkás érdekképviseletek komoly figyelmet fordítanak a magánfőzők felvilágosítására és képzésére, hogy biztonságos, és valóban ízletes párlatok készüljenek magánfőzés útján is. A rossz minőségű házi főzésű italokkal lerombolható a pálinka évek óta lassan épülő hazai és nemzetközi marketingje - hívta fel a figyelmet Panyik Gáborné. Nehezíti az érdekképviseletek munkáját, hogy a Pálinka Nemzeti Tanács idén már nem kap költségvetési támogatást.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Lendületben a pálinka biznisz
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.