EVA törvény szerinti adózást válaszhat egyéni vállalkozó, és bt, kft egyaránt. Újonnan induló vállalkozás azonban nem választhatja. Minimum két lezárt pénzügyi év után választható. További...
Ajánlott oldalak
2011-02-25 10:11
BDB
Lélegeztetőgépen az építőipar
A felszámolások nagysága az építőiparban ugyan egy év alatt csökkent, viszont ezzel együtt a cégalapítási kedv is. Ha mindezzel együtt figyelembe vesszük, hogy gyorsult a végelszámolások növekedése, egyértelművé válik, hogy a szektorban tapasztalható válság még nem ért a véget.

Mivel az ágazat megrendelésállománya és termelése csökkent, a fenti reakciók természetesnek mondhatók, még annak ellenére is, hogy a pozitív változásnak csak halvány jeleit vélik a szakértők felfedezni. Az idei év első hónapjában 270 építőipari vállalkozás ellen indult felszámolási eljárás, ami a tavalyi év hasonló időszakához képest több mint 14 százalékos csökkenést mutat.

„Egy hónap adataiból nem célszerű messzemenő következtetéseket levonni, főleg hogy az ágazatban a tél holt idénynek számít” – kommentálta az adatokat Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

Bár  ezt a hónapot tekintve az ágazat jobb pozíciót mutatott, mint a nemzetgazdaság egésze, azonban ha azt is figyelembe vesszük, hogy 2010. decemberéhez képest 10,6 százalékos növekedést mutat a bedöntött cégek száma, már korántsem megnyugtató a helyzet. Néminemű reményt kelthet az építőipar számára, hogy 2010-ben csak augusztusban és decemberben (az úgynevezett „szabadságolási hónapokban”), illetve a rövidebb februárban döntöttek be kevesebb céget, mint 2011 első hónapjában.

A végelszámolások ezzel szemben rohamosan nőnek, akár egy év, akár egy hónap adatait vizsgáljuk. Januárban az egy évvel korábbi statisztikához képest 68 százalékkal több, mintegy 200 cég dőlt be. Az újonnan alakult vállalkozások száma ugyan első ránézésre reményre ad okot, a számokat jobban áttekintve azt tapasztaljuk, hogy bár januárban 404 új építőipari vállalkozást jegyeztek be, az elmúlt öt év átlagához képest ez igencsak elmarad. A 404 új cégbejegyzés 5,4 százalékkal több a tavaly januárhoz képest (ekkor 383 új vállalkozás alakult), viszont 2010 decemberéhez viszonyítva 16,4 százalékos visszaesés tapasztalható. Az elmúlt években több hónap is volt, amikor 600-nál is több cég jött létre, sőt olyan hónap is volt, amikor 805.

„A cégfluktuáció viszonylag gyors ütemének fennmaradása arra utal, hogy az építőiparban még messze a válság vége, s a konszolidációra még várni kell” – nyilatkozta a stratégiai igazgató.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Lélegeztetőgépen az építőipar
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.