A kisgyerekes szülők közvetlenül érzékelik a gyermekgondozással foglalkozó intézmények kapacitáshiányát, vélhetőleg ezért gondolkodnak egyre többen ilyen jellegű vállalkozás indításában....
Ajánlott oldalak
2010-02-08 10:30
cat
Lebénult a közbeszerzés
Százmilliárdoktól is eleshetnek a gazdasági élet szereplői 2010 első féléve során, ha a kormány fenntartja a közbeszerzések tilalmát, és nem tesznek rendet az elektronikus ügyintézés terén. (Az elektronikus dokumentáció az uniós értékhatár feletti beszerzések esetében érvényes január elsejétől, viszont azóta sem működik a hatóság internetes ügyintéző rendszere.)

„Tanácstalanság, értetlenkedés és kivárás jellemzi jelenleg a közbeszerzési piacot.” – jellemzi hazánk közbeszerzési ügyeinek légkörét a Népszabadság február 8-i cikke. „Gyakorlatilag befagyott a rendszer, és senki sem tudja, mikor indulhatnak be újra a pályázatok. Akár a GDP értékének két százalékától is eleshet a gazdaság, amennyiben nem sikerül megoldást találni a kialakult helyzetre.”

Január elsejétől a törvény kötelezte az uniós értékhatár feletti beszerzések esetében a pályázókat, hogy elektronikus úton küldjék be dokumentumaikat. Az internetes rendszer azonban nem működött a kitűzött határidőre, ezért teljesen lebénult a folyamat. Tehát pillanatnyilag egyszerűen nincs technikai lehetőség arra, hogy közbeszerzések esetén 50 millió forint, építési beruházásoknál pedig 100 millió forint feletti pályázatot adjanak be a vállalkozók. Bár ez az eset főleg a közszolgáltatókra, önkormányzatokra vonatkozik, nem a mikrovállalkozásokra, de jól jellemzi a közbeszerzések körül kialakult káoszt. Ráadásul a nagy cégek és az önkormányzatok alvállalkozóihoz is átgyűrűzik ez a bénulás.

Bajnai Gordon miniszterelnök kijelentette, hogy január 20-tól leállnak az állami közbeszerzések, és az elindított ügyekben már csak a következő kormány dönthet. Az ügyben tehát nem várható gyors javulás.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Lebénult a közbeszerzés
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.