Egyéni vállalkozónak akkor kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni, ha áfa fizetésre kötelezett. Vagyis alanya az áfának, áfa-köteles tevékenységet végez, az adószámának a 9. számjegye 2-es. A...
Ajánlott oldalak
2011-08-30 13:55
Kis Erika
Külföldi rendszám: STOP
Szeptember 1-től jelentősen módosulnak a külföldi rendszámmal ellátott járművek belföldi üzemeltetésének szabályai. A törvény hatályba lépését követően a rendőrök és a pénzügyőrök valóságos razzia keretében állítják majd meg a külföldi rendszámú autókat.

A héten érvénybe lép a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény legújabb változata, így a módosított jogszabály értelmében a külföldi rendszámmal futó autók üzemben tartói törhetik a fejüket, mit tegyenek szeptemberben, ugyanis a személygépkocsi kizárólag magyarországi közúti forgalomban magyar hatósági engedéllyel és jelzéssel vehet részt, ha az üzemben tartója belföldi üzembentartónak minősül, vagy vezetője Magyarország területén lakóhellyel rendelkezik.

A módosított jogszabály nyugat-európai mintákat követve úgy alakítja át a szabályozást, hogy ha a hazai utakon magyar állampolgárságú, magyar lakhelyű, de külföldi rendszámmal közlekedő sofőrt igazoltat a rendőr, akkor néhány kivételtől eltekintve leszereli a rendszámot. Ilyen kivétel,

  • ha a vezető szokásos tartózkodási helye nem Magyarország területén van,
  • ha a járművet harminc napnál rövidebb ideig használja Magyarországon, vagy
  • ha a gépkocsit Magyarország területén kívüli rendszeres munkavégzés érdekében használja.

A tulajdonosnak, üzemben tartónak az utóbbi esetben módja van bizonyítani, hogy jogszerűen használta a külföldi felségjelzést, de a bizonyítási kényszer szeptembertől az autóst terheli. Ennek hiányában a jármű rendszáma és a forgalmi engedély a helyszínen bevonható, illetve végső soron 800 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható az üzembentartó vagy a vezető.

A külföldi gépjárművek használata – a kedvezőbb adózási környezet miatt – nem csak a magyar magánszemélyek körében elterjedt, számos magyar cég bérel külföldről céges autót. Utóbbiak esetében a jogszabály értelmezése alapján, ha a magyar lakóhellyel rendelkező gépjárművezető nem esik a fenti kivételek alá, akkor szükség lesz a külföldi autó magyarországi forgalomba helyezésére. Érdemes figyelembe venni a fentiekkel kapcsolatban, a július adócsomagban elfogadott átmeneti szabályozást a regisztrációs adó megfizetéséről. Ez alapján a magyar magánszemélyek, cégek által használt külföldi rendszámú gépjárművek után az egyébként fizetendő regisztrációs adó 50%-át nem kell megfizetni, feltéve, hogy a gépjármű 2011. június 15-én az adózó tulajdonában állt, illetve a regisztrációs adómegállapítási eljárást az adózó 2011. július 14-től 2011. december 31-ig terjedő időszakban kezdeményezi.

Fokozott ellenőrzésre kell számítani tehát az utakon a törvény hatályba lépését követően, ugyanis a rendőrök és a pénzügyőrök valóságos razzia keretében állítják majd meg a külföldi rendszámú autókat. Az autótulajdonosnak a NAV felé kell hitelt érdemlően, dokumentumokkal, minden kétséget kizáróan bizonyítania, hogy jogosult a rendszámhasználatra. A bizonyításra a tervezet szerint 30 napot kap a vezető. Ha nem jár sikerrel, a nem megfizetett regisztrációs adó és áfa dupláját kell lerónia az államkasszába.

 

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Külföldi rendszám: STOP
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.