A vállalkozás alapításakor a vállalkozást alapítóknak áfa-nyilatkozatot kell tenniük. Az adóhatóság ez alapján határozza meg a vállalkozás adószámát. Ha a vállalkozás alanya az áfának, akkor...
Ajánlott oldalak
Szűcs Ágnes
Közös kézben a pécsi kesztyű
A rendszerváltás előtt világhírűvé vált „Pécsi Kesztyű” gyárában készültek a legfinomabb bőráru termékek, kabátok, kosztümök, kalapok, kesztyűk stb. Termékeiket nem csak Európában, de Brazíliában és Japánban is megismerték.

Aztán a gyár leépülésével fokozatosan elhalványult a „Pécsi Kesztyű”, azóta néhány cég folytatja a régi hagyományt.

Hegyi Zsuzsanna, Pécs kreatív és turisztikai értékeinek, hagyományainak ápolója – civil kezdeményezésként – indítványozta a kesztyűs cégek összefogását, egy közös együttműködés létrehozására.

Az együttműködés első lépéseként a még működő nyolc „Pécsi Kesztyű”-s cég közös üzletet nyitott a város sétálóutcájában, hogy közösen mutathassák be termékeiket. Az üzlet a legnagyobb kesztyűs cégként elhíresült, egykori „Hunor” mintaboltjának helyén nyitotta meg kapuit. Az üzlet bérlésében és a termékek egységes megjelenítésének kialakításában pedig a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara nyújtott támogatást.

"Nagy örömmel fogadtuk az együttműködés hírét, hiszen több nemzetközi példa is mutatja, hogy a hagyományápoló helyi cégek csak összefogva képesek érvényesülni a piaci versenyben. A közös bemutatóüzlet csak az első lépés lehet, hiszen klaszterbe szerveződve további előnyöket kovácsolhatnak maguknak a bekapcsolódók az alapanyag-beszerzés, illetőleg a megfelelő minőségű szakember-utánpótlás területén – mondta dr. Síkfői Tamás, a kamara titkára a közös üzletnyitással kapcsolatban.

A kesztyűs cégek összefogásának hírére a gazdasági önkormányzat levédette a 80-as években fogalommá vált "Pécsi Kesztyű" megnevezést, amit az alakuló gazdasági szakmai közösség védjegyként adományozhat majd a jövőben tagjai számára.

A jelenleg működő nyolc pécsi kesztyűs közül három - az OK Magyar Kesztyű, a Szom-Hor Kft. és a Gant Kft. - csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az OK Magyar Kesztyűgyártó és Kereskedelmi K. pécsi gyárában közel százharminc fő dolgozik, és szinte csak exportra termel. A többi, kisebb cég, manufaktúra a magyar piacon kívül Oroszországba, Finnországba, az unió tagállamaiba szállít minőségi pécsi kesztyűket; kapcsolatban állnak több divatcéggel is, melyek megrendelésére egyedi szériákat is legyártanak.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Közös kézben a pécsi kesztyű
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.