Valamely önálló tevékenység végzése céljából - ha azt nem egyéni vállalkozóként szeretnénk végezni - adószámot lehet kérni a lakhely szerint illetékes adóhivatalnál. Az adószám igénylése...
Ajánlott oldalak
2010-04-28 09:42
Szűcs Ágnes
Közeledik a repce felvásárlás
Tombol a tavasz, és elkezdődött a különböző mezőgazdasági termények felvásárlása. A felvásárlási ár évenként változik, nem csak az időjárástól függően, ezért sokan kivárnak. Így van ez a repce felvásárlásával is. Két évvel ezelőtt több mint százezer forintért lehetett szerződni, a tavalyi évben már csak felét adták ennek az összegnek.

Az elmúlt hónapok időjárására a különböző növényfajták másként reagáltak. Ahol jól telelt a repce, ott már virágzik. Nagykónyiban (Tolna megye) például háromszáz hektárt borít ez az olajnövény. Tolna megyében a falugazdászok adatai szerint 2600 hektáron termelnek repcét. Baranya, Somogy és Tolna megye statisztikai adatai szerint a gazdálkodó szervezetek és egyéni gazdák által művelt összes terület, mintegy 1,35 millió hektár. Ez az országos területnek 15 százaléka. A nagykónyi Mezőgazdasági Rt. több mint 20 éve foglalkozik a repce termesztésével.

 Minél tovább tart a virágzás, annál több termés várható: egy jó évben akár hektáronként 4 tonnát is megtermelhetnek. A felvásárlási ár jelenleg 72-73 ezer forint. A Nagykónyi Mezőgazdasági Rt. elnöke szerint ezen nincs nagy haszon, a repce önköltségi ára ugyanis hektáronként meghaladja a 200 ezer forintot. Ez a magas önköltség az oka, hogy a kistermelők nemigen foglalkoznak ezzel a kultúrnövénnyel. Bár termesztéséhez nem kell külön gépsort használni, hiszen tökéletesen művelhető a gabonatermesztés berendezéseivel, de nagy hozzáértést igényel és nagyon érzékeny a hidegre és a meleg őszre is.

Szekszárd környékén az Aranyfürt Mg. Szövetkezet 250 hektárnyi repcét vetett. Gyurkovics János ágazatvezető elmondása szerint már tárgyalnak a felvásárlásról, de még nem kötöttek szerződést. Mint minden növénynél, itt is nagyon fontos, hogy vetésnél milyen fajtát választ a termelő. Ők a korai és közép-korai fajtákat választották. Terveik szerint még a búza aratása előtt levághatják a repcét.

A szakértők szerint az országban a repce hektáronkénti átlagtermése 2 és 4,5 tonna között alakulhat. Sok függ attól, mennyire volt hideg és csapadékos a tél, mennyi műtrágyát kapott a növény.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Közeledik a repce felvásárlás
Hozzászólások száma: 1 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.