Ha az egyéni vállalkozónak van igazolható heti 36 órát meghaladó főállású munkaviszonya, és a vállalkozásából nem származik vállalkozói kivétje, akkor egyéni vállalkozóként nincs járulékfizetési...
Ajánlott oldalak
2011-06-16 11:10
Kis Erika
Közel sem Távol-Kelet! - Kína jó üzlet lehet a magyar cégek számára
Kínában egyelőre csak néhány magyar vállalkozás működik aktívan, azonban a magyarországi vállalkozások kitörési lehetőségeit tekintve hatalmas üzleti potenciál rejlik a dinamikusan növekvő kínai piacban.

A Kínában önállóan működő magyar cégek száma más európai országokhoz képest egyelőre igen kevés, például csak Sanghajban több mint ezer német cég van bejegyezve. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar–kínai tagozatának elnöke szerint a magyarországi vállalkozások kitörési lehetőségeit tekintve hatalmas üzleti potenciál rejlik a dinamikusan növekvő kínai piacban. Egyelőre azonban csak pár tucat magyar vállalkozás működik aktívan, jelentősebb az a kör, amely kínai vállalkozások vagy multinacionális nagyvállalatok beszállítójaként működik.

Rengeteg magyar cég számára kitörési pont lehet az ázsiai ország, hiszen Kínában idáig alig száz magyar kis- és középvállalkozás tudott jelentősebb eredményeket elérni, többségük a környezetvédelem területén érdekelt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi, 2011 első negyedévére vonatkozó adatai szerint  Magyarország folyó áron 309,117 milliárd forintnyi árut importált Kínából, míg a magyar kivitel csupán 75,9 milliárd forint volt. Az MKIK jelenleg is dolgozik egy olyan adatbázis létrehozásán, amely számba venné a Kínában tevékenykedő magyar vállalkozásokat. Az iparkamara azon cégek számára próbál segítséget nyújtani, melyek a kínai piacon is szeretnének érvényesülni.

A piaci versenyben a magyar vállalatok olyan területeken érvényesülhetnek, ahol valamilyen sajátos, újszerű megoldást tudnak kínálni, így ezen cégek ki tudnak törni. Ide tartoznak elsősorban az innovatív ipari megoldások, a biológiai alapok kiegészítése és megújítása, a víztisztítás, a környezetvédelem, a szennyezett talajok termővé tétele. Az érdeklődő cégeknek érdemes figyelembe venni, hogy Kínát különösen nyomasztják a globális felmelegedés következményei, a levegő szennyezettsége valamint a víz hiánya, ezért minden olyan lépés, amely közelebb vihet ezen problémák megoldásához, kedvező fogadtatásra számíthat. A beruházásokhoz a magyar szakemberek által kifejlesztett, innovatív technológiák számos potenciális együttműködési lehetőséget teremthetnek a magyar cégek számára az ázsiai országban.  Mindezek mellett fontos terület az élelmiszeripar is, hiszen az ország területének alig 6 százaléka művelhető mezőgazdaságilag, és a közel másfél milliárdos lakosságát már nem tudja csak hazai termékekkel kielégíteni.

A kínai lehetőségek felé kacsingató magyar cégek számára fontos a helyi viszonyok ismerete is. Össze kell gyűjteni minden olyan elérhető jogi biztosítékot és garanciát, amely a vállalkozási tevékenység kockázatait csökkentheti. Ezen országba készülő vállalatoknak alaposan tanulmányozniuk kell az ottani viszonyokat, különösen a cégalapítás követelményeit, valamint a szellemi tulajdon védelmének előírásait és gyakorlatát is. Kiemelkedően fontos a piackutatás, a gazdasági, a piaci, valamint a jogi feltételek tanulmányozása, a jövőbeli partner előzetes, alapos feltérképezése, körültekintő kiválasztása. A Kínába készülő cégek számára elengedhetetlen egy megbízható, a helyi viszonyokat ismerő és kínai nyelven beszélő partner vagy munkatárs. Számítani kell arra is, hogy az üzlet beindítása idő- és költségigényes folyamat, amelynek finanszírozásáról is gondoskodni kell.

 

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Közel sem Távol-Kelet! - Kína jó üzlet lehet a magyar cégek számára
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.