Egyéni vállalkozónak akkor kötelező vállalkozói bankszámlát nyitni, ha áfa fizetésre kötelezett. Vagyis alanya az áfának, áfa-köteles tevékenységet végez, az adószámának a 9. számjegye 2-es. A...
Ajánlott oldalak
2010-09-15 09:42
RogÁ
Közcélú munkásokat foglalkoztathatnak az árvízvédelmi területek vállalkozói
Azok a vállalkozások, amelyek részt vesznek az árvíz sújtotta települések újjáépítésében és helyreállításában, a közcélú munkára több résztvevőt is foglalkoztatnak majd. Mindezt Czombor Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandráson.

Az "Út a munkához" program ezentúl valóban a munkához vezet majd, méghozzá az elsődleges munkaerőpiacra, ahol 95 százalékos bér- és járuléktámogatás jár - vagyis ugyanolyan feltételekkel, mint az önkormányzatok - alkalmazhatnak közcélú foglalkoztatottakat a vállalkozások is - mondta Czomba Sándor.

Hozzátette, hogy a közfoglalkozás rendszerének átalakítása a kormány szándékai szerint ebbe az irányba mozdul majd el. Az elmúlt héten alkotott kormányrendelet várhatóan ezen a héten hatályba lép, az új program a jövő év március 31-ig tart. Az államtitkár azt is elmondta: az új közfoglalkoztatás pénzügyi fedezetét az "Út a munkához" program költségvetésben szereplő 113 milliárd forintos keretéből fedezik. Lényegében a vállalkozások annyi embert alkalmazhatnak, amennyinek értelmes, értékteremtő munkát tudnak biztosítani az árvízi helyreállításban, újjáépítésben, a magán-, illetve önkormányzati ingatlanok, hidak, utak, védművek újjáépítésénél, reparálásánál.

Ez mind a települések, mind a vállalkozások számára segítséget jelent majd. Megjegyezte továbbá, hogy az önkormányzatoknak gyakran okoz gondot, hogy milyen érdemi, értékteremtő munkához juttassák a közcélú foglalkoztatottakat. Ez a vállalkozásoknak viszont nem lehet probléma.

Az új program gyakorlati megvalósításáról úgy fogalmazott Czomba Sándor, hogy vagy az önkormányzat köt szerződést a vállalkozóval, vagy a vállalkozás közvetlenül szerződik a közcélú munkással. Az állami pénzek felhasználását ugyanakkor szigorúan ellenőrzik.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az elmúlt néhány hónapban két árvízi helyreállítási közmunkaprogram is indult, ezekben 2.700-an vettek, illetve vesznek részt, mintegy 400 millió forintos támogatással.

Ódor Ferenc (Fidesz), a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés elnöke üdvözölte a kormányrendeletet. Mint mondta: a nyár eleji árvíz a megye mintegy kétszáz településén okozott gondot, az újjáépítés, helyreállítás még tart, ami az új közfoglalkoztatási program segítségével felgyorsulhat.

Forrás: MTI

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Közcélú munkásokat foglalkoztathatnak az árvízvédelmi területek vállalkozói
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.