Egy üzlet átvételét lehetőleg ne a működtető cég megvásárlásával, hanem csak a tevékenység átvételével oldjuk meg. Úgy nincs kockázat az előző cég esetleges tartozásai, megvásárláskor fel nem...
Ajánlott oldalak
2010-08-18 08:06
RogÁ
Közbeszerzéssel kapcsolatos módosítások szeptembertől
A közbeszerzési törvény módosításainak csak egy része kerül bevezetésre augusztus 20-tól. Ettől a dátumtól kezdve csak a Közbeszerzési Tanács újjá alakításával kapcsolatos szabályok lépnek életbe. A legtöbb változásra szeptember 15-től kell számolni, melyek főleg a kistermelőket érintik nagymértékben, ezzel együtt az új szabályok a piacra jutás esélyét is növelik.

Nem minden közbeszerzési szabály lép hatályban augusztus 20-án a közbeszerzési törvény legutóbbi módosításából, ekkortól csak a Közbeszerzési Tanács ujjá alakításával kapcsolatos szabályok lépnek hatályba, a legtöbb változásra csak szeptember 15-től kell készülni.

A Közbeszerzések Tanácsa új tagjait szeptember 5-ig kell kijelölniük az arra jogosultaknak. Az állam nevében a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, a közbeszerzésekért felelős miniszter (jelenleg a nemzeti fejlesztési miniszter) és a gazdaságpolitikáért felelős miniszter (a nemzetgazdasági miniszter) jelöl egy-egy tagot.

Az ajánlatkérők képviseletében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az önkormányzatok szövetségei, valamint az építésügyért felelős miniszter (a nemzetgazdasági miniszter) jelöl ugyancsak egy-egy személyt. Az ajánlattevők nevében pedig a munkaadók országos érdekképviseletei és az országos gazdasági kamarák jelölnek három személyt.

Az új tanácsnak a szeptember 4-ét követő első munkanapon - 6-án hétfőn - kell összeülnie, hogy megválassza az elnökét és az alelnökét. Ezen a napon szűnik meg a korábbi Közbeszerzések Tanácsa tagjainak, továbbá elnökének és alelnökének a megbízatása is.


Szeptembertől a kistermelőknek is egyszerűbbé válik a terményeladás, a közétkeztetésben dolgozók pedig könnyebben és olcsóbban tudják beszerezni élelmiszer alapanyagukat.

Az új jogszabály szerint,  a közbeszerzési kötelezettség nem vonatkozik a nyers húsra, a zöldségre, a gyümölcsre, a tejre, a tejtermékekre, a mézre, a tojásra és a gabonára. Mindezt a bölcsődék, óvodák, iskolák, hivatalok, egészségügyi intézmények közvetlenül a helyi termelőtől vehetik meg.

A kereskedelmi lánc lerövidítésével javultak a helyi termelők piacra jutási esélyei. Eddig a bonyolult eljárási rend és jogalkalmazás miatt a kistermelők, a mikro-, kis- és középvállalkozások nehezebben tudtak indulni a közbeszerzési eljárásokban.

Korábban sok bírálat érte a Közbeszerzési Tanács munkáját. Legfőbb kritika a betarthatatlan szabályokat érte.

Több javaslat is érkezett, melyben egy egységes, nyilvánosan kereshető közbeszerzési adatbázis létrehozását és az ajánlattételi dokumentáció egyszerűsítését szorgalmazza.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Közbeszerzéssel kapcsolatos módosítások szeptembertől
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.