A jogszabály szerint a szakképzési hozzájárulást a dolgozó képzésére lehet felhasználni. Témáját, tárgyát tekintve olyan képzés jöhet szóba, ami az adott munkakör betöltéséhez szükséges, és a cég...
Ajánlott oldalak
2010-07-09 09:21
Majoros-Tóth Orsolya
Közbeszerzés: nagyobb részt a kicsi vállalatoknak!
A kormány nagyobb részesedést szeretne biztosítani a kicsi cégeknek közbeszerzési eljárásokból. A fő cél mellett a mikro-, kis és középvállalatok fejlődésének segítése és a korrupció visszaszorítása is lényeges oka a Közbeszerzési Törvény új módosításainak. A törvényhozók a most tárgyalt változatot csak ideiglenesnek szánják, és készülnek a teljes újraírásra, ugyanis a számtalan kiegészítés és változtatás miatt már átláthatatlan a régi törvény.

A Közbeszerzési Törvény körüli vitás kérdések mennyiségét jól példázza, hogy az előterjesztés kilencven szakaszára kilencven módosító javaslat érkezett. Bár a szakemberek és a vállalkozók többnyire pozitívan állnak a módosításokhoz, néhány részletét elhamarkodottnak találják. „(…) ugyanakkor idő előttinek tartják, hogy az előterjesztés olyan koncepcionális vonásokat is tartalmaz, amelyek meghatározhatják egy tervezett új törvény irányait.” – írja a Világgazdaság a vállalkozók véleményére alapozva.

Az új törvénymódosítások értelmében kedvezőbb alkalmassági előírásokat tennének a jelentkezők felé, az igazolások eredeti példánya helyett elég lenne a másolat, és a részajánlattétel minden esetben kötelező lenne. Megszűnne az átláthatósági biztos pozíciója, és az „egy érvényes ajánlat” eredménytelenségére vonatkozó kitétel.

A szakmai szervezetek is érdeklődve figyelik a parlament által sürgősségi kiemeléssel tárgyalt határozatot. A Magyar Iparszövetség véleménye szerint az előterjesztés törekszik az egyszerűségre, a párhuzamos szabályozás kizárására, a kkv-szektor minél nagyobb arányú bevonására. A Közbeszerzési Jogászok Országos Szövetsége szerint is számos pozitív rendelkezést tartalmaz a javaslat. A szervezet elnöke, Bűrös László elmondta, hogy eddig túlbonyolított, átláthatatlan volt a rendszer és sok felesleges szereplőt vont be a közbeszerzési eljárásba, ezért az egyszerűsítő törekvéseket örömmel fogadják. „A törvényjavaslat hangsúlyosabb szerepet szán a jogászi tevékenységnek, így hozzájárul a szabályszerűbb eljárásokhoz. Annak elkerüléséhez ugyanakkor, hogy a nem jogászok jogi feladatokat lássanak el, további garanciális rendelkezések beépítésére lenne szükség.”

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Közbeszerzés: nagyobb részt a kicsi vállalatoknak!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.