A vállalkozás bevételszerző tevékenysége érdekében felmerült, a vállalkozási célú költségeket lehet elszámolni. Általánosságban elszámolhatóak az irodafenntartás költségei, a rezsiszámlák, a...
Ajánlott oldalak
2011-05-17 10:15
Kis Erika
Követelésérvényesítés hatósági eljárás nélkül – Megoldások!
Nem minden esetben szükséges hatósági vagy bírósági eljárást kezdeményeznie, ha üzleti partnere tartozik. A kommunikáció és az információ ezekben az esetekben aranyat ér, hiszen a megoldások körét nagymértékben befolyásolja az is, hogy milyen okból maradt el a fizetés.

Abban az esetben, ha üzleti partnere nem fizet, a legelső és legfontosabb feladat utánajárni, hogy mire vezethető vissza a késedelem, valamint az elmaradás. A késedelmes fizetés legszerencsésebb oka az, ha valamilyen adminisztratív hiba folytán nem kerül sor a számla kiegyenlítésére. Ebben az esetben már elegendő egy felszólító levél kiküldése, vagy egy telefonos egyeztetés, melynek hatására előkerül a számla és üzleti partnere teljesíti a követelését.

Problémát jelenthet azonban az is, ha hiányzik partnere fizetőképessége vagy fizetőkészsége. Ezekben az esetekben eltérő a megoldókulcs. A fizetőkészséget előmozdítani azzal tudjuk, ha felhívjuk az adósunk figyelmét a követelésünk teljesítésére és egyben figyelmeztetjük, hogy milyen következményekkel jár, ha a továbbiakban sem hajlandó fizetni. Amennyiben felszólításunk hatására továbbra sem hajlandó teljesíteni, akkor peres eljárás, valamint felszámolási eljárás kezdeményezésének lehetőségével léphetünk elő. Ehhez nélkülözhetetlen a jó szerződés, amelyre hivatkozhatunk, és ha ezekhez kapcsolódóan kellő biztosítékokkal rendelkezünk, nagy valószínűséggel üzleti partnerünk teljesíteni fogja elmaradását.

A teljesítőképesség hiánya esetén érdemes egyeztetést folytatni, lehetőség szerint részletfizetési megállapodást kötni az adóssal. A részletfizetési megállapodás mellékleteként  javasolt egy tartozáselismerő nyilatkozatot is aláíratni partnerünkkel és beilleszteni azt a tartalmat, hogy bármely részlet elmaradása esetén a teljes összeggel tartozni fog, illetve ez követelhető lesz tőle. Amennyiben ténylegesen hajlandó fizetni az adós, érdemes úgy megkötni a részletfizetési megállapodást, hogy az első részlet egy nagyobb összeg legyen. Mindenképpen hasznos közjegyző előtt ezen részletfizetési megállapodásokat megkötni, valamint hitelesíteni, mert így a teljesítés elmaradása esetén bírósági úton való eljárás elkerülésével azonnal végrehajtható.

Összefoglalva az eddigieket, három tényező szükséges ahhoz, hogy sikeresen tudjunk követelést érvényesíteni hatósági eljáráson kívül:

  • Egy jó szerződés mindig véd bennünket, amelyre hivatkozva felhívhatjuk a partnerünk figyelmét az esetleges következményekre.
  • Ha megfelelő információhalmazzal rendelkezzünk arról, hogy partnerünk fizetőkészségével vagy fizetőképességével van-e hiányosság, könnyebben találunk megoldásokat. Amennyiben az adós fizetőkészsége megvan, csak fizetőképessége hiányzik, nyilvánvalóan alternatívákat kell kínálni. A legfontosabb feladat az, hogy felkészülten, megoldási javaslatokkal keressük fel partnerünket, és ne követeljük rajta egy összegben az elmaradást.
  • A megfelelő kommunikáció aranyat ér. Nagyobb vállalati partnereknél a kommunikáció fontossága abban rejlik, hogy szubjektív információkat nyerjünk ki az adósunkról. Kisebb megbízók, akár magánszemély esetében a kommunikáció azért fontos, mert ezzel megtörjük azt a bizonyos szégyenérzetet, zavartságot, amit az okoz, hogy nem tudott teljesíteni. Ha felkészülten, szakmai szemmel, szakmailag megalapozott megoldásokat tudunk felkínálni, sokkal nagyobb esélyünk van az együttműködésre, és a tartozás mihamarabbi teljesítésére.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Követelésérvényesítés hatósági eljárás nélkül – Megoldások!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.