Alkalmazott betegsége esetén a keresőképtelenség első 15 munkanapja a betegszabadság időszaka, melyre a munkáltató a bér 80%-át fizeti. Ezt ugyanúgy kell bérszámfejteni, mint a fizetést,...
Ajánlott oldalak
2011-03-28 08:48
BDB
Kötelező kamarai tagság: fontos információk, kényes részletek
Az előkészületi fázisban lévő új kamarai törvény tervezete szerint júliustól minden vállalkozónak kötelező lenne a kamarai tagság. Egyelőre még sok a bizonytalanság, azonban néhány fontos információ és kényes részlet már most körvonalazódni látszik. Lássuk, mire számíthatnak a vállalkozók?

A Napi Gazdaság értesülései szerint a kormány gyors ütemben, már július elsejétől bevezetné a kötelező kamarai tagságot valamennyi Magyarországon működő vállalkozás esetében, beleértve az egyéni vállalkozókat is. A tervezet szerint erre az időpontra a megerősített iparkamaráknak naprakész és friss információkkal kell rendelkezniük a vállalkozásokról és ki kell alakítaniuk egy teljes és pontos cég-adabázist, pénzügyi beszámoló- és statisztikai adatokat tartalmazó adatbázist, ehhez azonban a vállalkozások együttműködésére és adatszolgáltatására is szükség lesz.

 

A hatályba lépés dátumát követően a kamaráknak széles körű országos és helyi, gazdasági működést érintő és befolyásoló jogalkotás-előkészítési és véleményezési jogkörük lenne, beleszólást kapnának a különféle állami pénzalapok elosztásába, a gazdaság- és kereskedelemfejlesztési, illetőleg ösztönzési döntések meghozatalakor is kifejthetnék álláspontjukat.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkárának, Dunai Péternek indoklása szerint a kötelező kamarai tagság bevezetésére szükség van, mert „helyére kell tenni a dolgokat a gazdaságban”, vagyis ki kell kényszeríteni a tisztességes piaci működést. Az ateceged.hu kérdésére négy olyan érzékeny területet sorolt fel, melybe a kötelező tagság bevezetése után a kamarák mindenképpen beavatkoznának:

  • A helyi vállalkozások előnyben részesüljenek üzletnyitásnál
  • Beszállítói szerződések előzetes jóváhagyása
  • Fizetési határidők rövidítése
  • Feketefoglalkoztatók kiszorítása a piacról

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ugyan a kötelező kamarai tagság bevezetésével nem ért egyet, a kamarák megújításával azonban igen. Dávid Ferenc VOSZ főtitkár szerint az új kamara a munkaadói érdekképviseletekkel együttműködve ugyanis meghatározó szerepet tölthet be például a keresetorientált szakképzés átalakítása során, vagy a tisztességes piaci magatartást megfogalmazó etikai szabályzat megalkotásánál.

 

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Kötelező kamarai tagság: fontos információk, kényes részletek
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.