A kisgyerekes szülők közvetlenül érzékelik a gyermekgondozással foglalkozó intézmények kapacitáshiányát, vélhetőleg ezért gondolkodnak egyre többen ilyen jellegű vállalkozás indításában....
Ajánlott oldalak
2010-08-09 12:55
Szűcs Ágnes
Kötelező kamarai tagság!
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a gazdaság szervezésének erősítésére, a bürokrácia csökkentésére jó megoldás lenne a kötelező kamarai tagság.

Az új Széchenyi Terv vitairata szerint meg kell újítani a kamarai rendszert, ami a gazdasági önszabályozás és a patrióta gazdaságpolitika fontos eszköze Európában. Olyan rendszert kell kialakítani, ahol a vállalkozások támogatják a kötelező kamarai tagság visszaállítását.

Parragh László hangsúlyozta: a magyar gazdaság problémája a rendszerváltás óta, hogy nincs olyan erős gazdasági önkormányzata, mint amelyek a kontinentális Európa országaiban működnek.

A kötelező kamarai tagság a fejlett Európa fontos gazdaságszervező eszköze. Ausztriában, Németországban, Franciaországban így működnek a kamarák, ezért ezekben az országokban minden egyes vállalkozóra "rálát" a kamara, amely így néhány közfeladatot hatékonyabban tud ellátni az államnál. (Például a szakképzést, a kereskedelem fejlesztését.)


 

A Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, hogy a kötelező kamarai tagság megvalósítása politikai döntésen múlik. Parragh László emlékeztetett arra, hogy Magyarországon vannak olyan gazdasági résztvevők, akiknél kötelező a cégregisztráció. Ezt tartalmában már kötelező kamarai tagságként is fel lehet fogni.

"Azok a szakmák, amelyek számára már elviselhetetlen a területükön lévő rendetlenség, határozottan felszólalnak egyfajta szervezettség érdekében." Parragh László szerint ha a politikai döntés, a jogalkotás a parlamenti döntéshozatalon átmegy, akkor már akár 2011. január elsejétől be lehetne vezeti Magyarországon is a kötelező kamarai tagságot.
A kamara elképzelése szerint a tagdíj az államtól átvett és finanszírozott feladatoktól függhetne. Ha bővülne a feladatkör, és ehhez a jelenlegi állami finanszírozást is átadná az állam a kamaráknak, akkor jelképes tagdíjat lehetne megállapítani. Ha azonban az átadott feladat állami finanszírozása megszűnne, illetve új feladatot adna át a kormány forrás nélkül, akkor a kamarai tagság díja magasabb lenne.

"A kötelező kamarai tagsággal meg lehetne oldani azt is, hogy valamennyi vállalatcsoport a tényleges gazdasági befolyásának megfelelően vegyen részt a kamara döntéseiben." - mondta Parragh László.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Kötelező kamarai tagság!
Hozzászólások száma: 1 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.