A hitelintézetek min. 1 éves pozitív eredmény után szoktak működő vállalkozóknak hitelt adni, vagyis újonnan alapított cégeknek nem adnak hitelt, hiszen elég nagy a kockázatuk. Jelzáloghitelt...
Ajánlott oldalak
2010-07-12 06:56
RogÁ
Kormány előtt a Nemzeti Földalapról szóló javaslat
Kormány elé terjesztette a vidékfejlesztési miniszter a Nemzeti Földalapról szóló javaslatot.

A Nemzeti Földalapról szóló javaslat a működőképes családi gazdaságok kialakításának elősegítését, a szakirányú végzettséggel rendelkező agrárvállalkozók földhöz jutásának támogatását, valamint a földárak és a haszonbérletek alakulásának befolyásolását tűzte ki célul. Az előterjesztés szerint a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletet négy módon lehet hasznosítani. Ezek: nyilvános pályázaton történő eladás, illetve haszonbérletbe vagy vagyonkezelésbe adás, továbbá földcsere.

Nem köthető hasznosítási szerződés azzal, aki csőd- vagy felszámolási eljárás alatt áll, köztartozással rendelkezik, illetve vagyonhasznosítási eljárásban három éven belül hamis adatot szolgáltatott. A földtulajdonosok felajánlhatják megvételre a Nemzeti Földalapnak a földjüket, ezért a helyben kialakult piaci árat fizeti az alapkezelő.

A megkötött szerződés tartalmában nyilvános lesz a szerződő neve, a föld fekvése és helyrajzi száma, az ellenszolgáltatás összege és a fizetési határidő, valamint haszonbérletnél és vagyonkezelésnél a szerződés időtartama is. A nettó 5 millió forintnál magasabb ellenértékű szerződéseket az NFA a honlapján teszi közzé.

A tervezet értelmében az állami földek felett rendelkező Nemzeti Földalapkezelő Szervezet önálló költségvetési szervként az agrárminiszter felügyelete alá tartozna. (2007-ben az állami vagyonról szóló törvény megalkotásával a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet (NFA) beolvasztotta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szervezetébe)

A javaslat szerint a Nemzeti Földalap kezelné az állam tulajdonában lévő mező- és erdőgazdasági földterületeket. Az állam tulajdonosi jogait az agrárpolitikáért felelős miniszter - a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) útján - gyakorolná az alap felett. A miniszter évente számol be az Országgyűlésnek a földbirtok-politikai irányelvek érvényesüléséről, ehhez észrevételeket csatol a Birtokpolitikai Tanács. Ez utóbbi dönt majd a Nemzeti Földalapban lévő olyan földterületek hasznosításáról, amelynek értéke eléri a 100 millió forintot, a területe pedig a 100 hektárt.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Kormány előtt a Nemzeti Földalapról szóló javaslat
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.