A TGYÁS és a GYED mellett nem lehet munkát vállalni, különben megszűnik a jogosultság. Vállalkozni sem lehet, ami pontosítva azt jelenti, hogy pl. tulajdonosként, tagként szerepelhet a jogosult a...
Ajánlott oldalak
2010-08-02 07:00
BDB
Könnyített vámügyintézés
Az idei év júniusától került bevezetésre az elektronikus vámügyintézés Magyarországon, mely amellett, hogy az ügyintézés felgyorsulását is jelenti, egyszerűbb is és kisebb költségekkel működik mint korábban. A hazai bevezetés egyedinek minősül az Európai Uniós országokban, hiszen eddig még soha sehol nem hangoltak össze ennyi hatóságot uniós projektben.

A június közepétől megvalósuló beruházás a vámügyintézés könnyebb, gyorsabb és nem mellesleg költségtakarékosabb megoldását jelenti, és mintegy 2,4 milliárd forintnyi uniós támogatás állt rendelkezésre. Kilenc hatóság vett részt az egyablakos vámügyintézési projektben, melynek lényege, hogy a vámeljáráshoz és áruforgalomhoz kapcsolódó összes tevékenység most egy helyen elvégezhető, hiszen a vámhatóság mostantól egyetlen központi hatóságként folytatja működését összehangolva a feladatokat.

Szántó Tamás, a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ (PMISZK) elnökhelyettese a vallalkozinegyed.hu-nak elmondta, hogy az egyedi magyar megoldás megvalósulásának leghosszabb időszaka az előkészítés volt és a legnagyobb problémát a tíz közigazgatási szervezet összehangolása jelentette.


Az engedélyeket továbbra is a jelenleg érvényben lévő jogszabályok által kijelölt hatóságok adják ki, a változás abból áll, hogy az engedélyek adatait elektronikusan bocsátják a Vám- és Pénzügyőrség rendelkezésére, illetve a hatóságok és a vámhatóság közötti kommunikáció is elektronikusan történik, így az ügymenet jelentősen lerövidül. A vámeljárás során az ügyfeleknek nem kell a hatóságoknál személyesen közbenjárni, hiszen a hivatalok minden folyamatot lekommunikálnak egymás között.

A korszerűsített ügyintézési rendszertől forgalomnövekedést is várnak a szakemberek, bár azzal tisztában vannak, hogy az emelkedés valószínűleg nem lesz számottevő.

“Magyarországon évente közel egymillió vámkezelést végeznek. A rendszer beindulásával ezen forgalom megtartását, illetve minimális növekedését reméljük." - mondta el a Vállalkozói negyednek Szántó Tamás.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Könnyített vámügyintézés
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.