A megváltozott munkaképességűek segítésére az Állami Foglalkoztatási Szolgálat Rehabilitációs Információs Központok hálózatát működteti. Bővebben.... A mozgássérültek álláskereső fóruma: MOTIVÁCIÓ...
Ajánlott oldalak
2010-12-27 05:51
BDB
Konfliktuson innen, konfliktuson túl
Valószínűleg bizton állítható, hogy nincs olyan vállalkozás, ahol időnként ne merülnének fel konfliktusok, megoldandó problémák. Ilyen esetekben nagyrészt a vezetők dolga megoldani a felmerült kellemetlenségeket, ám sokan figyelmen kívül hagyják az intő jeleket. A szőnyeg alá söpört, bedobozolt gondok megoldást igényelnek, elrejtve nem szűnnek meg, legfeljebb ideig-óráig nem kell róluk tudomást venni…

A különböző vélemények és érdekek találkozásakor és egymásnak feszülésekor kialakult helyzetek mellett egy vállalkozáson belül az emberek egymásra vannak utalva, így célszerű olyan megoldásokra törekedni, amelyek nem teremtenek patthelyzetet. A konfliktusok felkavarják ugyan az állóvizet és megbolygatják a kialakult viszonyokat, viszont a szervezeten belül megfelelően kezelt problémák magasabb szintekre emelhetik az egyensúlyt és végeredményben mindenki érdekét is szolgálhatja. A felszínre került konfliktusok a vezető részéről higgadt és átgondolt stratégiát követelnek, mely mindenkinek a legjobb megoldást nyújtja. A potenciális lehetőségek jó kiválasztása és a munkaerő elégedettsége előre lendítheti a vállalkozás tevékenységét, akár jobb szervezeti struktúrát is eredményezhet.

 

A megfelelően kezelt konfliktus természetesen mentes mindenféle erőszaktól és lehetőleg a jogi, bírósági utat is kizárja, viszont az úgynevezett alternatív problémakezelési lehetőségek alkalmazásához alapfeltétel, hogy tudomást szerezzenek és felismerjék a vezetők a szervezeten belüli feszült helyzeteket, illetve második lépésként kiderítsék annak valódi okát. A problémát mindig a gyökerénél kell megragadni, hiszen egy sokáig „jegelt” és rejtegetett konfliktus a kirobbanáskor már teljesen más megvilágításban kerülhet elő, melynek talán már semmi köze nincs az eredeti okhoz. Ilyen esetben a szálakat visszabontva, az eredeti okra visszavezetve kell megoldást találni. A konfliktusok megelőzéshez és a gyors megtaláláshoz fontos a folyamatos és rendszeres monitorozás. Bármi is legyen a gond, szinte biztos hogy kihat a munkatempóra, a közérzetre és az eredményességre, mindezekkel együtt a vállalkozás egészére.

A jéghegy csúcsaként megnyilvánuló konfliktusokat egy belső, problémától függetleníthető munkatárs segítségével is a megoldás útjára terelhetjük. A megoldási szakasz alatt azonban folyamatosan kell segíteni a konfliktusban lévő személyeket, a problémamegoldáshoz vezető lépéseket pedig érdemes közösen kidolgozni, átbeszélni, hogy érdeksérelem nélkül jussanak a végkifejlethez.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Konfliktuson innen, konfliktuson túl
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.