Ha az egyéni vállalkozónak van igazolható heti 36 órát meghaladó főállású munkaviszonya, és a vállalkozásából nem származik vállalkozói kivétje, akkor egyéni vállalkozóként nincs járulékfizetési...
Ajánlott oldalak
2011-02-24 14:35
BruxInfo
Kkv-k újratöltve! Mit akar az EU?
Egységes társaságiadó-alapot, egyablakos ügyintézést, és könnyebb forrásszerzést ígér az Európai Bizottság az uniós kis- és középvállalkozásoknak (KKV), a szektor helyzetének javítását célzó keretprogram félidei felülvizsgálatában. A testület szerint az Európai Kisvállalkozói Intézkedéscsomag az elmúlt két évben is sikeres volt, csökkentek a vállalkozói terhek, és a körbetartozások mértéke.

Hárommillió kis- és középvállalkozói munkahely szűnt meg 2008 ősze óta az Európai Unióban. Az Európai Bizottság ipar- és vállalkozáspolitikai biztosa szerint a teljes foglalkoztatottsági szintet tekintve ez nem kiugró arány, köszönhetően az Európai Kisvállalkozói Intézkedéscsomagnak (Small Business Act – SBA), amelyet 2008 júniusában fogadtak el a tagállamok.

Antonio Tajani szerint a csomag sikeres volt, de több mint két évvel az elfogadás után szükséges a felülvizsgálata. Az Európai Bizottság lezárta az előzetes felmérést, konzultált az európai vállalkozói szektor képviselőivel, és megjelölte az SBA átalakításának irányait, a további alakításban viszont továbbra is számít a cégekre.

A testület alelnöke Brüsszelben mutatta be a felülvizsgálat elsődleges eredményeit. Ezek szerint a testület nagyobb hangsúlyt akar fektetni a források elérhetőségére, az adminisztratív akadályok további csökkentésére, az egységes piac előnyeinek teljesebb kihasználására, és a KKV-k bevonása a klímaváltozás elleni harcba különböző támogatások révén.

 

Antonio Tajani azt javasolja, hogy a kis- és középvállalkozások könnyebben kaphassanak bankgaranciát a hiteleikre, jobban hozzáférhessenek a kockázatitőke-piacokhoz, a legtöbb kereskedelmi bank számára elérhetők legyenek az Európai Beruházási Bank által nyújtott kölcsönök.

Az adminisztratív terheket az egyablakos ügyintézés elterjesztésével csökkentené tovább a testület. Ez még mindig nem valósult meg több tagállamban. Ezen a téren Brüsszel szeretné visszafogni a tagállamok túlbuzgóságát, általános jelenség ugyanis, hogy a tagországok jelentősen „túlmennek” az uniós keretjogszabályokban meghatározottakon, és így nem olyan hatékonyak az irányelvek, ahogyan azt a Bizottság szeretné. Ennek megakadályozására a testület kinyilvánította, hogy célszámokat szeretne meghatározni az adminisztratív terhek csökkentésére.

Az Európai Bizottság már korábban kifejtette, hogy támogatja a német-francia versenyképességi csomag egyik javaslatát, amely a társasági adó alapjának egységesítését célozza. A testület hamarosan javaslatot tesz az adóalap konszolidált egységesítésére – mondta Antonio Tajani. Emellett az egységes piac kiteljesítése irányába mutatnak a határokon átnyúló adósságok behajthatóságát könnyítő intézkedések is.

Brüsszel kitörési lehetőséget lát a KKV-k számára a klímaváltozás elleni harcban is, ennek érdekében olyan támogatási formákat dolgoz ki a jövőben, amelyek az EU-n kívüli piacszerzésben segítenék az európai cégeket.

A testület tanult abból is, hogy hiába születtek jó kezdeményezések, azokat nem, vagy nem megfelelően ültették át a tagállamok a nemzeti jogba. A Bizottság ezért azt javasolja, hogy jöjjön létre egy kisvállalkozói testület, amely évente ülésezve nyomon követné az intézkedéscsomag hatálybaléptetését, és megfogalmazná az időközben felvetődő módosításokat.

 

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Kkv-k újratöltve! Mit akar az EU?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.