Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (EKHO) szóló 2005. évi CXX. törvény 2006. január 1-jén lépett hatályba. Ki választhatja az EKHO-t? Munkaviszonyban alkalmazott magánszemély,...
Ajánlott oldalak
2011-06-03 09:09
Kis Erika
KKV-k figyelem! 57 milliárd forint gazdára vár!
Az eddigieknél sokkal könnyebben juthatnak hitelhez a hazai kis- és középvállalkozások annak az egyezménynek köszönhetően, amelyet a Budapest Bank kötött az Európai Beruházási Alappal. A majd 60 milliárd forint forrásról szóló együttműködés célja, hogy segítséget nyújtsanak a vállalkozásoknak nehézségeik leküzdéséhez, és ezáltal hozzájáruljanak a magyar gazdaság újbóli fellendüléshez.

Richard Pelly, az Európai Beruházási Alap (EIF) vezérigazgatója és Sean Morrissey, a Budapest Bank (BB) elnök-vezérigazgatója június 1-jén két garancia-megállapodást írt alá, mely által 57 milliárdos forráshoz jutnak a hazai kkv-k. A Budapest Bank 30 milliárd forintról szóló, valamint a Budapest Lízing 27 milliárd forintról szóló egyezménye által a kisebb tárgyi vagy vagyoni biztosítékkal, illetve önerővel rendelkező cégek is finanszírozhatóvá válnak.

 

A BB által nyújtott kkv hiteleknél az Európai Unió Versenyképességi és Innovációs Programja (EU Competitiveness and Innovation Framework Programme, CIP) alapján nyújtott garanciának köszönhetően bizonyos esetekben akár felére is csökkenhet a hitelfelvételhez előírt biztosíték mértéke, míg a pénzügyi lízingnél az ügyfelek önerő követelménye lehet jelentősen alacsonyabb. Az EIF-garancia keretében kihelyezett minden egyes euró további 17 euró hitelhez juttatja a kis- és középvállalkozásokat. A Beruházási Alap intézményi garanciája hároméves befogadási periódusra vonatkozik, minimum 12 hónap futamidejű, euróban, valamint forintban folyósított ügyleteknél vehető igénybe. A garancia júniustól automatikusan és díjmentesen kapcsolódik a Budapest Banknál igényelhető kkv hitelekhez és pénzügyi lízinghez. Mindezek mellett a hitelfelvételi eljárás időtartama és az adminisztrációs kötelezettség emiatt nem változik. A garancia-megállapodás szerint az esetleges veszteséget az alap és a bank 50-50 százalékban állja.

A Budapest Bank csoport számára fontos állomás az EIF-fel kötött szerződés, hiszen a bank idei növekedési terveiben fontos szerepet szán a már élénkülésnek indult kkv-szektort kiszolgáló vállalati és lízing üzletágnak. A BB vállalati portfóliója tavaly a második félévben már 10 százalékkal növekedett, míg az idei évre jóval e fölötti növekedést terveznek. A vállalati hitelállomány 2010 végén 320 milliárd forint volt, ami jelenleg 330 milliárd forint, az év végére pedig közel 400 milliárd forint elérése a cél.  A Budapest Lízing a három évre biztosított 27 milliárd forintos keretet szeretné a következő két évben kihasználni. A vállalati lízingportfólió jelenlegi értéke 45 milliárd forint, az átlagos futamidő 3 év, amit az idén 20 százalékkal szeretnének növelni. Tavaly összesen 5 milliárd forint kihelyezés volt a szektorba, azonban az idén már az első negyedévben sikerült ezt elérni.

A garancia-megállapodás sikeressége szinte 100 százalékban garantált, hiszen az eddigiek során Európa-szerte több mint 100 ezer kis- és középvállalkozás jutott már forráshoz a CIP-en keresztül, és több mint 60%-uk tudott ennek köszönhetően termék-, illetve folyamatfejlesztést megvalósítani.

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : KKV-k figyelem! 57 milliárd forint gazdára vár!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.