A TGYÁS és a GYED mellett nem lehet munkát vállalni, különben megszűnik a jogosultság. Vállalkozni sem lehet, ami pontosítva azt jelenti, hogy pl. tulajdonosként, tagként szerepelhet a jogosult a...
Ajánlott oldalak
2010-04-16 07:05
Szűcs Ágnes
Kiváló Magyar Élelmiszerek
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium még 1998-ban hozta létre a Kiváló Magyar Élelmiszer Védjegyet, melynek célja, hogy megkülönböztethetően kiemelje a minőségi termékeket a többi áruféleség közül. Tájékoztatja és egyben védi is a fogyasztót a minőségi jel.

A minőségi jel tájékoztatja a vevőt, hogy ez más, mint a többi termék, ugyanakkor védi is, mert a gyártó és a tanúsító szerv is felelősséget vállal a termék ellenőrzötten kiváló minőségéért.  A Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyét azonban még napjainkban sem ismerik eléggé a fogyasztók!

A Kiváló Magyar Élelmiszer Védjegy elnyerésének feltétele, hogy a termék alapanyagai, összetevői és a gyártási folyamat, illetve maga a végtermék meghaladja a hatályos élelmiszerszabályozási kritériumokban foglaltakat. Használati jogának odaítélésekor alapkövetelmény, hogy a termékek minőségén túl a csomagolás is megfelelő legyen: ne csak esztétikailag tükrözze a minőséget, hanem könnyítse a tárolást, szállítást, felhasználást is.

 

 

 

 

Egy-egy termék eredetének meghatározásánál hét kritériumot kell figyelembe venni:

– a tulajdonos nemzetisége,

– a dolgozók állampolgársága,

– a cég székhelye,

– az előállítás helye,

– a termékek előállításához használt anyagok eredete,

– a cég neve

– és a cég termékeinek forgalmazási helye.

Az igazi magyar termék száz százalékig magyar, azaz mind a hét feltételnek megfelel. (Sokan még mindig azt hiszik, hogy a Győri Keksz magyar termék, pedig már megvette a francia Danone. A makói hagyma esetében viszont más probléma állt elő: mire bejegyezték az uniós eredetvédelmet élvező termékek közé, termesztése csaknem megszűnt.)

 

 

 

 

Ebben az évben 20 cég 95 terméke kapta meg a Kiváló Magyar Élelmiszer (KMÉ) címet, így már összesen 90 cég 452 áruja viselheti a védjegyet. Az új védjegyes termékek között találunk tésztafélét, szeszes italt, hústerméket. Megtalálható köztük a konzervipar terméke, továbbá olaj, sajt, méz és üdítő is.  A múlt év végéig több nagy üzletlánc kiemelt üzleteiben elfogadták a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyes termékek népszerűsítő kampányát. A kampány során magyar gyártók és beszállítok hazai, minőségi termékeit részesítik előnyben ezek a túlnyomó többségében külföldi tulajdonú üzletláncok.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Kiváló Magyar Élelmiszerek
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.