a) természetes személy munkáltató által kizárólag háztartási munkára, b) kiemelkedően közhasznú szervezetnek minősülő munkáltató által történő foglalkoztatásra, c) mezőgazdasági, továbbá...
Ajánlott oldalak
2010-02-25 07:09
Majoros-Tóth Orsolya
Kivágják a szőlőtőkéket
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) februárban elindította a szőlőkivágási támogatások kifizetését. A kivágásra engedélyezett terület nagysága az idei borpiaci évben (augusztus 1. és július 31. között) kétezer hektár az ország területén, a támogatás összege pedig három és fél milliárd forint. A szőlőültetvények kivágását és a tevékenyég befejezésének bejelentését idén április 15-ig tehetik meg a vállalkozók.

Nem csak a kivágásra, hanem a telepítésre is lehet pályázni, ezért sok helyen inkább fajtaváltás, semmint irtás történik. Soproni Borvidéken is ez a helyzet: a fehér borszőlők háttérbe szorulnak, a kékfrankos pedig még nagyobb teret nyer. A Soproni Történelmi Borvidék hegyközségi elnöke, Taschner István a Kisalföld című újságnak adott interjújában adott tájékoztatást borvidéke helyzetéről: „Az 1814 hektár szőlővel bíró Soproni borvidéken 2952-en szőlészkednek, a borászatok száma meghaladja a hétszázat. Tavaly összesen harminc hektárt vágtak ki, ebből 12 hektáros területet uniós támogatással.” – mondta a szakember. „A támogatott szőlőkivágások dömpingje először tavaly augusztusban indult el. Akkor negyvenöten nyújtottak be pályázatot, s tíz termesztő kapott engedélyt. A borvidék szempontjából biztató, hogy közülük csak egy volt olyan, aki borászatot is üzemeltetett. Borászaink túlnyomó többsége tehát kitart hivatása mellett, míg a szőlősgazdák szerint hobbivá változott a szőlőművelés. Nemhogy nyereséget nem hoz, de még rá is kell áldozni. Ezért a szüret utáni időszakban szinte naponta jöttek-jönnek olyanok, akik bejelentették, felhagynak a szőlőműveléssel.”

Cimkék: támogatás
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Kivágják a szőlőtőkéket
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.