Alkalmazott betegsége esetén a keresőképtelenség első 15 munkanapja a betegszabadság időszaka, melyre a munkáltató a bér 80%-át fizeti. Ezt ugyanúgy kell bérszámfejteni, mint a fizetést,...
Ajánlott oldalak
2011-05-12 08:55
Bálint Brigitta
Kitekintő: kisvállalkozók határon innen és túl…
Magyarországon már felismerték azt, hogy a kis- és középvállalkozások a gazdaság fontos kulcsszereplői, így a különböző programok és pályázati lehetőségek révén jelentős forrásokhoz jutva versenyképességüket is növelhetik. Egyes szomszédos országokban azonban más a helyzet: cikkünkkel teszünk egy kitérőt és megvizsgáljuk a déli határon túl tevékenykedő magyar kis- és középvállalkozók lehetőségeit…

Egy évvel ezelőtt alakult meg az Iparosok és vállalkozók klubja, mely Szabadkán az Iparos Művelődési Egyesület berkein belül tevékenykedik. Létrejöttét elsősorban az indokolta, hogy a szerbiai mikro- és kisvállalkozók a különböző üzleti találkozók és szaktanácsadások révén felvegyék a versenyt a nagyvállalatokkal, melyek az állami támogatásokat szinte száz százalékban birtokolják. A klub nem titkolt célja, hogy a kisebb cégek erőit egyesítve, közösen pályázzanak, ugyanis egymagukban nem tudnak eleget tenni azoknak a feltételeknek, melyeket az állami tenderek megkövetelnek.

 „Hat éve üzemeltetünk egy számítógépes szervizt és két éve egy kis élelmiszerboltot is nyitottunk, jelenleg két alkalmazottunk van, de létszámbővítésben még csak nem is gondolkodunk. Az embereknek itt nincs pénzük, nekünk meg nincsenek lehetőségeink. Míg Magyarországon bőven van választék kisvállalkozóknak szóló hitelekből, pályázatokból, nekünk magunknak kell kitalálni, hogy is maradhatunk talpon, hiszen az államra nem számíthatunk. Feleségemmel mindketten beállunk a pult mögé, reggeltől estik dolgozunk, de még így is megesik, hogy éjszakai taxizással kell kiegészíteni a talpon maradáshoz szükséges összeget. A találékonyság nagy kincs és Szerbiában a vállalkozóknak borzalmasan nagy szükségük van rá, egyébként csak kevesek maradnak versenyképesek.” – nyilatkozza lapunknak egy szabadkai kisvállalkozó.

A gazdasági kamara a nagyvállatokkal foglalkozik, ugyanakkor az iparkamara is a nagyobb, erősebb cégekkel tartja a kapcsolatot. Emellett ugyan működnek klaszterek, amelyek megalapítása most nagyon népszerű, de ők csak egyfajta ágazatot ölelnek fel. Vegyes egyesület, érdekképviselet nincs – nyilatkozta Balázs László, a klub titkára.

 „Sokan kérdezik tőlem magyarországi ismerőseim közül, hogy ha ennyire rossz vállalkozóként, akkor miért nem megyek el egy gyárba dolgozni? A válasz egyszerű: Vajdaságban már szinte nincs is ilyen lehetőség. A nagyvállalatok jó részét privatizálták, majd tönkre is tették, mindenki úgy boldogul, ahogy tud: feketén vállal alkalmi munkát, külföldre költözik, vagy ha van valami jó ötlete, vállalkozó lesz. Egyik sem jobb, mint a másik, de az itteni magyarok az elmúlt 10-15 év alatt bebizonyították, hogy a jég hátán is képesek megélni, bármilyen sanyarú is a helyzet. Egymást segítjük, ahogy tudjuk. Ennek egyik példája a klub is, aminek rendkívül örülünk”

Az Iparosok és vállalkozók klubjához eddig 46 vállalkozás csatlakozott, melyek összesen 160 főt foglalkoztatnak. Az általuk végzett számításokból kiderül, hogy ha forrásokhoz jutva fejleszthetnék vállalkozásukat, további 300 alkalmazottnak tudnának munkát biztosítani. Ehhez azonban szükség van arra is, hogy hazánkhoz hasonlóan a szerbiai irányítás is felismerje azt, hogy alulról kell építkezni és hogy a különböző gazdasági hitelek, támogatások és pályázati lehetőségek révén a kis- és középvállalkozások helyzetét kell elsősorban javítani.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Kitekintő: kisvállalkozók határon innen és túl…
Hozzászólások száma: 0 db

 
2019 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.