A vállalkozásnak akkor is lehetnek működési költségei, adó ill. járulékfizetési kötelezettségei, ha nincs bevétele. Egyrészt, a főállású egyéni és társas vállalkozó után kötelező megfizetni a havi...
Ajánlott oldalak
2009-12-13 15:55
Majoros-Tóth Orsolya
Kisvállalkozások: az igazi áttörésre még várni kell
A kis-és középvállalkozókat érintő témakörökben pályázati konferenciasorozatot rendeznek a megyei kereskedelmi és iparkamarák, a Világgazdaság című újsággal karöltve.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával indult előadássorozat december 11.-i állomása Zalaegerszeg volt. A rendezvényen előadást tartó szakemberek a cégek pályázati lehetőségeiről beszéltek, valamint a kis- és középvállalkozások helyzetéről adtak körképet.
Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke felhívta a figyelmet rá, hogy Zala megyében a vállalkozások helyzete –szavaival élve- „elég rossz”. „A kkv-kat itt is azok a gondok sújtják, mint másutt az országban, de vannak speciális problémák is. A cégek mostanra felélték a tartalékaikat, kevesen tudnak új termékekkel előrukkolni, s borzasztóan nehezen képesek a piacaikat megtartani, nemhogy újakat szerezni, továbbá szinte képtelenek hitelhez jutni. Persze csaknem mindenki próbál pályázatokon részt venni, s hasznos projekt a Széchenyi-kártya is, ám az a baj, hogy az önrészt nagyon nehezen tudják előteremteni a kkv-k, s a pénzintézetek is erősen szelektálnak, hogy kiket hajlandók támogatni – mondta Mazzag Ferenc.
A kamarai elnök felhívta rá a figyelmet, hogy a kis és középvállalkozásoknak aktívabbnak kellene lennie a számukra rendezett tanácsadói fórumokon. A kamara adótanácsadói rendezvényei iránt ugyan a tapasztalatok szerint nagy az érdeklődés, de a válságból kilábaló intézkedésekről szóló rendezvényeket elhanyagolják a vállalkozók.

Mazzag Ferenc elmondta, hogy a kamara lehetőségei nagyon korlátozottak. Kiemelte, hogy olyan kormányzati, parlamenti döntésekre lenne szükség, amely vállalkozóbarát gazdasági környezetet hoznak létre. „A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – a megyei szervezetek véleményét is figyelembe véve – persze próbál lobbizni, nyomást gyakorolni például az adóterhek csökkentése érdekében, és születtek is már eredmények, az igazi áttörésre azonban még várni kell.”

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Kisvállalkozások: az igazi áttörésre még várni kell
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.