Nincs általános érvényű „menetrend", de van néhány olyan dolog, amire mindenképpen szükség van: LÉPÉSEK KÖLTSÉGEK Egy életképes ötlet. Az ötletgazda dolga felmérni a piaci igényt, vagyis egy kis...
Ajánlott oldalak
2010-09-10 09:52
BDB
Kisboltok: közel a vég!
A kisboltok helyzete egyre rosszabb, jelentőségük fokozatosan csökken. A GfK Hungária piackutató cég előrejelzései szerint a hiper- és szupemarketek, továbbá a diszkont üzletek piaci részesedése fokozatosan nőni fog az elkövetkezendő tíz évben, ezzel egyidőben elsorvasztva a kisebb kereskedelmi egységeket.

A piackutató intézet közleményében a hipermarketek piaci helyzetének növekedését jósolta. Ez, ahogy idén, úgy jövőre is a 23 százalékos szintet tartja, viszont az átmeneti időszakot követően folyamatos emelkedés jellemzi majd. 2015-re elérheti a 24 százalékot és a szintet várhatóan 2020-ig stabilan tartja.


A szupermarketek piaci előrejelzései is hasonló emelkedést mutatnak, hiszen piacrészük 2011-re 21 százalékra, 2015-re pedig 22 százalékra emelkedhet,  2020-ra pedig elérheti a 25 százalékot is. Ezeket a mutatókat csak a diszkontok várakozásai előzik meg, hiszen ezeknél az üzleteknél 2020-ra már 27 százalékos piacrésszel kell számolni, annak ellenére, hogy jövőre előre jelzett részesedésük még csak 17 százalékos. A meredek emelkedést valószínűleg a nyugati minta követése okozza majd leginkább, ami szerint a kisebb településeket célba véve terjesztik ki fennhatóságukat.

A fenti adatok mellett a kereskedelem nagyobb arányú fellendülésére is számítani lehet, viszont ez kevés vigaszt jelent a kisboltok tulajdonosainak. Üzleteik és vállalkozásaik lassan elsorvadnak, jelentőségük fokozatosan csökken. A talpon maradáshoz talán egyetlen mentőöv  kínálkozik, a kisboltok láncba szerveződése, ezeknek ugyanis némileg jobbak a kilátásai, és a független kisboltok megszűnésével jobb piaci pozícióra tehetnek szert.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Kisboltok: közel a vég!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.