Jelenleg elfogadás alatt van az a törvény, ami a TEÁOR kódok átsorolását legkésőbb a 2008-as adóévről készített adóbevallásban teszi kötelezővé. A törvény elfogadása esetén a tevékenységi körökben...
Ajánlott oldalak
2010-11-30 11:12
Szűcs Ágnes
Kis- és középvállalkozások pénzügyi kultúrája
A kis- és középvállalkozások meghatározó gazdasági súlya, foglalkoztatási szerepe miatt a magyar gazdaság jövőbeli versenyképességének egyik fontos záloga e vállalati kör megerősödése és teljesítményének lényeges javulása. Ma a hazánkban működő vállalkozások 99,8 %-a kis- és középvállalkozás.

A kis- és középvállalkozások meghatározó szerepet töltenek be a gazdaságban, gazdasági súlyuk mindenki által ismeretesen is jelentős. Ebből a vállalkozói szférából származik a GDP 36%-a és ők adnak munkát a foglalkoztatottak 67%-ának, több mint másfél millió embernek. A kis- és középvállalkozások meghatározó gazdasági súlya, foglalkoztatási szerepe miatt a magyar gazdaság jövőbeli versenyképességének egyik fontos záloga e vállalati kör megerősödése és teljesítményének lényeges javulása.

A kis- és középvállalkozások gazdasági-, pénzügyi szolgáltatás tájékozottságának szintje nagyon alacsony, kevés szellemitulajdon-védelmi ismerettel rendelkeznek, nem ismerik fel az  rejlő versenyképesség-növelő lehetőségeket.

Erre gondolhatott a Brokernet független pénzügyi tancsadó cégcsoport, mikor együttműködési megállapodást kötött a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Közép-Magyarországi Regionális Szervezetével.


 

Az együttműködés célja, hogy a kis- és középvállalkozások bizonyos szolgáltatásokhoz olcsóbban jussanak hozz.

Az együttműködésről kiadott közleményükben olvasható, sajnálatos ténynek tartják, hogy a munkavállalás, a kommunikáció, a szakképzés, a foglalkoztatás és az egyéb környezeti tényezők befolyása következtében a csekély fogyasztási képességgel rendelkező kis- és középvállalkozások egyre nagyobb hányada fizet jelentős összegeket egyes szolgáltatásokért.

Ezáltal ezek a kis- és középvállalkozások jóval drágábban juthatnak bizonyos szolgáltatásokhoz, mint a multinacionális vagy nagy foglalkoztatással bíró cégek.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Közép-Magyarországi Regionális Szervezete ezért hozta létre a Közüzemi, Telekommunikációs és Biztosítási Szolgáltatásokat Optimalizáló Klasztert, amelynek legfontosabb törekvése a multinacionális cégekhez hasonló engedmények elérése, illetve megszerzése.

A klaszter újszerűsége és fő feladata abban áll, hogy – mint közvetítő és szolgáltató egység – a jelentős közüzemi (gáz, villamosenergia), telekommunikációs (telefon, internet) és biztosítási szolgáltatásokat igénybevevő klasztertagok számára – az összesített fogyasztás alapján – kedvezményre jogosító megállapodásokat kössön a szolgáltatókkal.

A Brokernet kötelezi magát, hogy az együttműködésben segít a pénzügyi kultúra fejlesztésében, valamint a helyes pénzügyi döntésekhez nélkülözhetetlen szakmai információknak és eszközrendszereknek a hazai vállalkozók minél szélesebb köréhez történő eljuttatásának biztosításában.

Az együttműködés keretében a Brokernet Csoport részt vesz a VOSZ egyes rendezvényein, konferenciáin, hogy felhívja  a kis- és középvállalatok figyelmét a pénzügyi öngondoskodás és hosszú távú pénzügyi tervezés fontosságára, irányítására. Az egyre bonyolultabb pénzügyekben ugyanis egy természetes vagy jogi személy egyre kevésbé képes a teljes befektetési, biztosítási, ingatlan- és hitelpiacot áttekinteni, ezért megbízható információra van szüksége, hogy a legelőnyösebb pénzügyi döntést meghozhassa – írják a közleményben.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Kis- és középvállalkozások pénzügyi kultúrája
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.