Nincs általános érvényű „menetrend", de van néhány olyan dolog, amire mindenképpen szükség van: LÉPÉSEK KÖLTSÉGEK Egy életképes ötlet. Az ötletgazda dolga felmérni a piaci igényt, vagyis egy kis...
Ajánlott oldalak
2010-06-30 12:59
Szűcs Ágnes
Kezdődik az aratás
Péter – Pál napjával megkezdődött az aratás, még akkor is, ha egy-két helyen, mint Jász-Nagykun-Szolnok megyében lánctalpas kombájnnal tudtak csak rámenni a felázott földekre.

A belvíz, árvíz megnehezíti a munkát, továbbá lassítja és drágítja a folyamatot, hogy a learatott gabonaszemek vizesek, és még azokat is külön meg kell szárítani.

Veszprém megyében is csak a legszárazabb területeken tudták megkezdeni a munkát, a Csongrád megyei Pitvaroson pedig az aratás előtti napokban több ezer hektár termőföldet vert el a jég.

Egyelőre az őszi árpát kezdték aratni, a búzát július 5. és 15. között szeretnék kezdeni, ha kitart addig a jó idő. (Az előzetes becslések szerinti 5,5 millió tonna búzából jó, ha 4 millió tonnát le tudnak aratni.) A termés mennyiségét és minőségét nagyban befolyásolja az is, hogy el tudták-e végezni időben a szükséges növényvédelmi munkákat. A gabona minőségéről csak akkor lehet érdemben nyilatkozni, ha már befejeződött az aratás.

Az országos átlaghoz képest kedvezőbb helyzetben van Vas megye, ahol a júniusi csapadék „csak” 10 százalékkal haladta meg az átlagot.  A megyét elkerülte mind az árvíz, mind a belvíz. A vártnak megfelelően fejlődött a takarmány- és az étkezési búza is. A hűvös időjárás nem kedvezett a napraforgónak, ami így lemaradt a fejlődésben, a nagy szél pedig erősen megdöntötte.

Országosan nehéz és hosszú aratásra számítanak a szakértők és a gazdák egyaránt. Az őszi árpánál 5 ezer hektárral kevesebb a betakarítható terület nagysága, mint tavaly. Az őszi búza várható betakarítási területe 1 milliós 26 ezer hektár, ami 120 ezerrel kevesebb a tavalyi évnél.
A becslések szerinti 15 százalékos terméskiesés a legtöbb gazdát a szakadék szélére sodorhatja. A gabonapiaci árak sem képesek kompenzálni a hektáronként 180-190 ezer forintos költségeket. A termelők bevétele 110-120 ezer forint. A kieső 60-80 ezer forintos veszteséget az uniós területalapú támogatás 42 ezer forintos összege is csak mérsékli. Ezen még a kárenyhítési alap sem segít, ugyanis eddig 2,2 milliárd forintot fizettek be a gazdák, amelyhez az állam ugyanannyit tesz hozzá, de ez nem fedezi a károkat. A kárenyhítési alap további növeléséről szeptemberben dönthet a kormány.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Kezdődik az aratás
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.