Engedélyköteles társas vállalkozói tevékenység vagy bármely egyéni vállalkozás esetén a szükséges végzettségről a területileg illetékes okmányirodánál kell érdeklődni. Náluk van ugyanis egy nagyon...
Ajánlott oldalak
2010-08-24 13:22
Szűcs Ágnes
Kevesen fogyasztják a biotermékeket
Magyarországon 120 ezer hektáron több mint 1500 gazda termeszt biotermékeket, a termékek 80 százalékát exportálják. Ugyanakkor csak minden nyolcadik magyar fogyasztó (13 százalék) vásárolja is meg őket, míg Európában minden harmadik vevő (35 százalék) vásárol biotermékeket.

A Nielsen piackutató vállalat 54 országban végzett felmérést, köztük Magyarországon is. A legtöbb megkérdezett a biotermékeket egészségesebbnek tartja, a kevés fogyasztást a termékek drágaságával indokolták.

Hazánkban 84 százalék tartotta egészségesebbnek a biotermékeket, mint a hagyományosakat. Ebből 70 százalék az, aki ezzel szeretné elkerülni a növényvédőszerek és egyéb mérgek hatásait. A vásárlók 53 százaléka gondolja, hogy a biotermékek mentesek a génmódosítástól.

Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ellenőrzi a biogazdálkodókat. Roszik Péter, a Kft. ügyvezetője elmondta, hogy évente 500 ellenőrzést szeretnének végezni az 1500 ökológiai gazdaságban, melynek fő célja a fogyasztói bizalom erősítése, „mivel a piacon sokszor olyan termékeket is „bio” néven árulnak, amelyek nem azok. A helyszíni vizsgálatok és gyorstesztek alkalmasak a nitrát tartalom, a gombatoxinok és a genetikailag módosított szervezetek kiszűrésére. Amennyiben egy vizsgálat során szabálytalanságra derül fény, akár a hibás terméktől, vagy akár az egész gazdaságtól is megvonhatják a bio-tanusitványt. Sajnos a magukat biogazdálkodónak mondott termelők és kereskedők száma többszörösen is meghaladja a valódi ökogazdaságokét. Ezért csak a minősített, hologrammal védett igazolással rendelkező termékek a biztosak.

 

Az Európai Bizottság szabályozása értelmében kötelező feltüntetni a termék összetevőinek származási helyét, és az ellenőrzésért felelős szerv kódszámát is. Eszerint a bioélelmiszerek címkézésén – zöld alapon fehér csillagokból kirakott levél - az „Euro-levél” logót kötelező feltüntetni minden olyan előre csomagolt bioélelmiszeren, amelyet az EU valamelyik tagállamában állítottak elő és megfelel a szükséges előírásoknak. Emellett továbbra is változatlanul megjelenhetnek az egyéb magán-, regionális vagy nemzeti logók is. Az uniós logó nem kötelező a csomagolatlan, valamint az importált biotermékek esetében.

Szűcs Ágnes

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Kevesen fogyasztják a biotermékeket
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.