Az egyablakos ügyintézés azt jelenti, hogy azok az adatok, amelyek a Cégbíróságra bekerülnek, automatikusan eljutnak az APEH-hez is. De vannak olyan adatok, amelyeket a Cégbíróság nem kér be (az...
Ajánlott oldalak
2010-11-16 08:07
BDB
Kétségbeesve - építőipar a gödör alján…
A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az építőipar még mindig mély válságban van, a termelés volumene tovább zuhan. Bár április óta a megkötött új szerződések értéke havonta növekszik, a többi mutatóval együtt még ez is messze elmarad a stabilitást jelentő és a jövőbeni pozitívumokkal kecsegtető eredményektől.

Az építőipari termelés volumene nem csak az előző év azonos időszakában mért adatokhoz képest marad el jelentősen, de az előző hónapokban mért visszaesések mértékéhez képest is, ugyanis szeptemberben 9,2 százalékos csökkenést mutatnak a statisztikai adatok. Ez a mutató augusztusban 2,6, júliusban 4,5 százalék volt. Az is hűen tükrözi a kétségbeesett helyzetet, hogy 2005-höz viszonyítva az építőipari volumenindex csaknem harminc százalékkal esett vissza.

 

Az első kilenc hónap adatait összegezve a termelési index több mint 10 százalékkal maradt alul az előző év hasonló időszakához képest. Negatív tendenciát mutat a szerződésállomány alakulása is, hiszen az egy évvel korábbi adatok szerint szeptemberben 2,4 százalékkal mérséklődött a szerződésállomány. Az épületek építésére vonatkozó szerződéskötések nagysága összességében 11,7 százalékkal maradt alul a 2009-es statisztikához képest. Csak halvány reménysugárként jelenik meg az egyéb építmények építésére kötött szerződések értéke, mely jelenleg 4,3 százalékkal emelkedett, hiszen összességében a hó végi szerződésállományokat figyelembe véve március óta csaknem folyamatos visszaesés tapasztalható.

A mélypontról való felemelkedésben két dolog is közrejátszhat. Koji László, az ÉVOSZ alelnöke egyik korábbi, MTI-nek adott nyilatkozatában ennek egyik lehetséges  módját az Új Széchenyi Terv beindulásában látja, hiszen az otthonteremtési, energiatakarékossági és felújítási programok az építőipart is kimozdítanák a holtpontról. Az előrelépést segítené a korábban elkezdett, de különböző okok miatt elhalasztott, befagyott beruházások újraindítása is, melyek értéke az utóbbi években elérte a 3000 milliárd forintos értékhatárt.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Kétségbeesve - építőipar a gödör alján…
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.