Bármilyen kereskedelemről legyen szó a szükséges végzettségről a helyi okmányiroda ad kizárólag pontos felvilágosítást. Végzettség akkor biztosan nem kell, ha valaki kizárólag a saját maga által...
Ajánlott oldalak
2011-07-04 08:51
Kis Erika
Kétfogásos áfakulcs-menü: Helyben 25 %, elvitelre 18%
Július elsejétől változik a kedvezményes áfakulcs-rendszer, amely alapján nem mindegy, hogy a kedvezményes áfakulcs alá tartozó ételeket, italokat helyben fogyasztjuk, vagy házhoz szállítással, illetve elvitelre rendeljük meg. A 25 helyett 18 százalékos forgalmi adó ugyanis csak az utóbbi esetben érvényesíthető.

A július 1-jén hatályba lépő rendelkezés alapján nem mindegy, hogy pl. a cukrászsüteményt, pékárut, pizzát termékértékesítés keretében, vagy pedig vendéglátó-ipari szolgáltatás keretében szolgálják ki. A szigorítás célja a hozzáadottértékadó-rendszer egységes alkalmazásának biztosítása. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett tájékoztató alapján ugyanis kiderül, hogy az Európa Tanács közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló irányelvének végrehajtási rendelete (Vhr.) egyedi rendelkezéseket tartalmaz az éttermi, illetve vendéglátó-ipari szolgáltatások meghatározására. A rendeletet valamennyi tagállamban közvetlenül alkalmazni kell.

A klasszikus értelemben vett éttermi vagy vendéglátóipari szolgáltatások esetén, amikor az eladó a termék fogyasztásához biztosítja a felszolgálást, a terítést, a megfelelő eszközöket, azok tisztán tartását, vagyis az értékesítés jellegében a szolgáltatás dominál, így szolgáltatásnyújtásról beszélhetünk. Ezen esetekben az igénybevett szolgáltatások nem tartoznak a kedvezményes adómérték alá, tehát 25 százalék áfát kell utánuk felszámítani.

Nem tekinthetők azonban éttermi vagy vendéglátó-ipari szolgáltatásnak a kész- vagy félkész élelmiszerek, italok olyan értékesítése, amelyeket a fuvarozáson, házhozszállításon kívül nem kísér semmilyen más kiegészítő szolgáltatás. Mindezek alapján azokban az esetekben tehát, amikor termékértékesítésként valósul meg az adott termékek eladása, a 18 százalékos kedvezményes áfakulcs alkalmazható. Az adóhivatal tájékoztatása szerint ide tartoznak például a cukrászsütemény/pékáru elvitelre történő értékesítése, a pizza elvitelre, vagy házhoz szállítva történő értékesítése, illetve minden olyan eset, amikor csak kiszállítják, de például nem szolgálják fel az ételt, vagy nem biztosítanak egyéb, a vendéglátásra jellemző szolgáltatást.

Minden olyan termék esetében, amelyek eleve nem tartozhatnak a kedvezményes adómérték alá, és azokat szokásosan a vendéglátás keretében is kiszolgálják, ilyen elhatárolási szempontokat nem kell megkülönböztetni, hiszen ezen esetekben nincs különbség az adó mértékében.

A fentieket egy példában összefoglalva azonos bruttó eladási árat feltételezve egy pizza nettó ára alacsonyabb lesz helyben fogyasztva, mint házhoz szállítva. Így egy 1000 forintos pizzában  25%-os áfa esetén 800 forint a nettó ár, 18 százalékos áfával viszont 847 forint. Utóbbi esetben tehát több marad az adó befizetését követően a vendéglős kasszájában.

A kétféle áfakulcs alkalmazása a vállalkozásoknak rendkívüli terhet jelent, sok olyan folyománya van, melyek nagy többsége ellehetetleníti a kis- és középvállalkozásokat és támadási felületet nyújt az őket ellenőrző hatóságoknak. A kedvezményes áfakulcs két évvel ezelőtt már hatályba lépett, de az akkori kettős rendszer megbukott. Az induláskor akkor is hónapokig kétféle áfakulcsot kellett alkalmazni az említett termékek kétféle értékesítési módja szerint. Most viszont már nincs pardon: az Európa Tanács végrehajtási rendelete minden tagállam számára kötelező, s az Európai Bíróság ítélkezési gyakorlatában megjelenő értelmezések szerint is be kell tartani.

 

Cimkék: vállalkozó
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Kétfogásos áfakulcs-menü: Helyben 25 %, elvitelre 18%
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.