EVA törvény szerinti adózást válaszhat egyéni vállalkozó, és bt, kft egyaránt. Újonnan induló vállalkozás azonban nem választhatja. Minimum két lezárt pénzügyi év után választható. További...
Ajánlott oldalak
2010-10-14 08:25
BDB
Késedelmes kifizetések időzített bombája
Hazánkban minden második számlát késve fizetnek ki és a tendencia koránt sincs javulóban. Egy nemrég készített felmérés alapján a halasztott fizetések becsült aránya több mint ötven százalék, az exportértékesítés pedig még ezt is húsz százalékkal meghaladja.

„A számlák felét késve fizetik ki a vállalatok Magyarországon” – állítja Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító magyarországi fióktelepének vezetője a legújabb felmérésük eredményére hivatkozva. A vállalati fizetési szokásokról készített tanulmány tanúsága szerint, a hazai eladásokat figyelembe véve és a halasztott fizetési határidők tekintetében 54 százalékos becsült aránnyal kell számolni. Az európai átlag 64, a világ átlaga pedig 60 százalék.

A fizetési haladékok megadásánál a vállalattal kapcsolatos korábbi tapasztalatoknak és a bizalomnak fontos szerep jut, de a vevő helyzetéről kialakult és naprakészen rendelkezésre álló információk is meghatározzák. A magyar megkérdezettek körében 44 százalék a fizetési határidők megállapításánál a vevőket szubjektív benyomásai alapján ítéli meg, kevésbé játszik szerepet az ország vagy a tevékenységi kör.

 

Hazánkban az átlagos fizetési időtartam harminc nap, és a vevők nagy általánosságban a fizetési határidőtől számított 3 napon belül rendezik tartozásaikat.

A követeléskezelési szokásaikon a magyar vállalkozások többsége nem változtatott az elmúlt évek alatt, viszont akik a hatékonyság érdekében tenni próbáltak, elsősorban gyakoribb fizetési felszólítások kiküldésével tették meg. A fizetési határidők kisebb mértékű hosszabbításával 34 százalékuk élt, míg saját kockázatkezelést mindössze 20 százalékuk, hitelbiztosítás használatát pedig 14 százalékuk vezetett be.

Az elmúlt fél évben a megkérdezettek 64 százalékának partnereinél volt tapasztalható előre nem egyeztetett fizetési késedelem, 55 százaléktól pedig fizetési haladékot kértek a vevők.

A késedelmes kifizetések a kis- és középvállalkozásokat sújtják a legjobban, hiszen ők maguk is sokszor likviditási gondokkal küszködnek, így egy-egy kifizetetlen vagy későn teljesített számla időzített bombaként működésüket is fenyegetheti.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Késedelmes kifizetések időzített bombája
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.