Ha a nyugdíjasnak a nyugdíja mellett keletkezik jövedelme, akkor nem vonnak pénzbeni egészségbiztosítási járulékot, sem munkaerőpiaci járulékot tőle. A kifizető ugyanúgy megfizeti a vállalkozást...
Ajánlott oldalak
2010-04-12 11:28
Szűcs Ágnes
Késedelmes fizetések szabályozása
Az Európai Parlament fizetési határidők és késedelmi feltételek szabályozásának iránytervezetére tett javaslatot a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége és a Kereskedelmi és Iparkamara közös állásfoglalásában.

Az Európai Parlament döntéshozó testületei a késedelmes fizetések szabályozásának alapelveit leíró direktíváit tárgyalják. Az európai munkaadói szervezeteket magába foglaló BUSINESSEUROPE (melynek tagja a Magyar Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége), valamint a kereskedelmi kamarákat összefogó EUROCHAMBRES, (így a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is) közös állásfoglalást adott ki.


Az európai üzleti vállalkozások érdekképviselete szervezeteinek véleménye alapján dolgozta ki álláspontját, mely szerint kiemelten fontos a határidők betartása és betartatása a jelen gazdasági helyzetben. A fizetési határidők és késedelmi feltételek hasonló szabályozása az állami-üzleti és üzleti-üzleti kapcsolatokban hátrányosan hat az üzleti vállalkozásokra, ugyanis az állami szféra több előnnyel is rendelkezik az üzleti vállalkozásokkal szemben.

Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a „piaci erőfölényből fakadó fizetési visszaéléseket, az állami szférát jellemző, az üzleti vállalkozások gyakorlatától jelentősen különböző fizetési feltételeket nem lehet általános érvényű jogi előírásokkal szabályozni. Alapvetően minden tagország gazdaságpolitikájának célja, hogy a határidők betartására ösztönözze a kereskedelem résztvevőit, és ezáltal felgyorsítsa a gazdasági növekedést, ám mindent csak úgy szabad véghezvinni, hogy a reguláció ne hozza hátrányos helyzetbe a vállalkozásokat. A direktívatervezet jelen formája erre nem alkalmas.”

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is kifejtette, hogy a fizetési határidők, illetve a késedelmes fizetések szabályozására szükség van. Az üzleti és a közszféra vonatkozásában feltétlenül, de az üzleti-üzleti kapcsolatokban is indokolt lehet, gondoljunk pl. a kereskedelemre. A szabályozás feltételeit azonban nagyon körültekintően, az egyes területek sajátosságait figyelembe véve – hatástanulmányokkal alátámasztva – kell meghatározni. Ezek a szempontok háttérbe szorultak az előkészítő munka során, így nemcsak a vállalkozások, hanem egyes országok is előnytelen helyzetbe kerülhetnek. Mindezek mellett nagy szükség lenne a fizetési késedelem szankcionálásának egységesítésére is.

A MGYOSZ és MKIK közös állásfoglalásukat eljuttatják az Európai Parlament bizottságaihoz (ipar, kutatás és energia, ITRE, belső piac és fogyasztóvédelem, IMCO és jogi ügyek, JURI).

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Késedelmes fizetések szabályozása
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.