Bevezetőként egy szemléletbeli kérdést kell tisztázni, ami hasznos lehet azoknak, akik soha nem vállalkoztak eddig, de szeretnének belevágni. Nagyon fontos megérteni, hogy a VÁLLALKOZÁS NEM...
Ajánlott oldalak
2010-08-10 12:21
BDB
Kereskedelmi szálláshelyek a hullámvasúton
Az idei év meglehetősen hullámzó eredményeket mutatott eddig. A turizmusról szóló legutóbbi KSH adatok alapján az idei év meglehetősen hullámzó eredményt mutatott. Az első félévben ugyan csökkent a szálláshelyet biztosító turisztikai egységek árbevétele, viszont a vendégek és vendégéjszakák száma határozottan nőtt.

Ha az első félévi eredményekből csak a júniusi adatokat ragadjuk ki, azt is meg kell állapítanunk, hogy erre az egy hónapra levetítve mind a vendégek, mind a vendégéjszakák száma csökkent előző év hasonló időszakához képest. Pozitív eredményként könyvelhető el azonban, hogy a külföldi vendégek száma több mint öt százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken, a belföldieké pedig ugyanennyivel csökkent. A külföldi vendégek növekedése egyébként az első féléves eredmények tekintetében is határozottan nőtt.

 

A KSH adatait összesítve megállapítható, hogy a vendégszám növekedéssel nem nőtt egyenes arányban a szálláshelyek árbevétele, sőt egy százalékkal még csökkent is. A január-június időszakban összesen százmilliárd forint bruttó árbevételt értek el ezek a vállalkozások, míg ezen belül a szállásdíjak bevétele 53 milliárd forint volt. A kiadott szobák bruttó átlagára 13.387 forint volt, ami mintegy 10 százalékkal kevesebb, mint a 2009 azonos időszakában számítottak.

A KSH álláspontja szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a forint az euróhoz képest nyolc százalékkal volt erősebb az első félévben, mint 2009 első hat hónapjában, ami szintén befolyásolta az elért eredményeket. A szálláshely-szolgáltatási piacot egyébként 2008 óta folyamatos visszaesés jellemzi, csak egy halvány pozitív reményt kelt a külföldi vendégek egyre növekvő száma, mer a jövőre nézve talán jobb eredményekkel kecsegtet.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Kereskedelmi szálláshelyek a hullámvasúton
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.