Ha egyéni vagy társas vállalkozóként (bt beltagja, kft ügyvezetője) származik jövedelmünk akkor azt a következő levonások, járulékok terhelik: Levonások a jövedelemből: szja (ld. 4 pont) 8 %...
Ajánlott oldalak
2010-06-14 13:09
Szűcs Ágnes
Kedvezmények a családi gazdaságoknak
Az új agrártárca eltörli a gazdaság átadását sújtó illetéket, amely – a termőföldet kivéve – a birtok értékének tizenöt százalékát képezi. Nem kell majd sokmilliós illetéket fizetni, ha a gazda a gyerekeire ruházza a gépeit és jószágait. A génbankok megőrzése érdekében pedig a rendszert - nagyobb állami szerepvállalás mellett - újraszervezik.

„Súlyos helyzetben van a magyar mezőgazdaság, nagy a kihívás, hogy visszahozzuk abból a mélységből az ágazatot, ahová az elmúlt években került” – mondta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A szakpolitikus a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Pannon Egyetem borászati kutatóintézetének badacsonytomaji konferenciáján arról is beszélt, hogy a kormány megvalósítási ütemterven dolgozik, amelynek segítségével újra talpra lehet állítani az ágazatot.
„Jelenleg az agrárium költségvetését tekintjük át, de rövidesen elkészül a tíz évre szóló agrár-vidékfejlesztési stratégia, amelyet évvégéig a szakmai szervezetekkel is megvitatunk.”

Az államtitkár szerint az már biztos, hogy az új agrárkabinet eltörli a gazdaság átadás-átvételét sújtó illetéket, amelyet akkor kell fizetnie a gazdának, ha családon belül átadja gazdasága irányítását a következő generációnak. „Eddig – a termőföldet kivéve – az üzem, tehát az ingatlanok, mezőgazdasági gépek és tenyészállatok értékének tizenöt százalékát kellett a termelőnek befizetnie a költségvetésbe. Ez egy átlagos gazdaság esetében is hatalmas, több millió forintos összeg, így érthető, hogy nem sok gazda íratta át gazdaságát gyermekei nevére, ezáltal a fiatal gazdáknak járó uniós támogatásból sem részesülhettek” – fejtette ki Ángyán, aki szerint Brüsszel is a generációváltás gyorsítását támogatja, mert a fiatalok előtt egyre népszerűtlenebb a mezőgazdasági pálya.Tápiószele negatív példáját látva – ahol több mint kilencvenezer példányban található a hazai szántóföldi növénytermesztés és kertészet génállománya – döntött úgy az új agrártárca, hogy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal helyett ismét a minisztérium veszi át a génbankok megőrzésének feladatkörét. Ángyán József szerint így kiküszöbölhető, hogy például génmódosított növények fejlesztésével foglalkozó multinacionális cégek kössenek stratégiai együttműködést a génbankok kezelőivel, ahogy ez a martonvásári kutatóintézet és a tápiószelei génbank esetében majdnem megvalósult. Ez ugyanis a minisztérium szakemberei szerint veszélyeztethetné a hazai génállományt.

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Kedvezmények a családi gazdaságoknak
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.