A TGYÁS és a GYED mellett nem lehet munkát vállalni, különben megszűnik a jogosultság. Vállalkozni sem lehet, ami pontosítva azt jelenti, hogy pl. tulajdonosként, tagként szerepelhet a jogosult a...
Ajánlott oldalak
2011-09-27 12:09
Kis Erika
Kávé – Nagy lehetőség az árutőzsdén
A reggeli kávé kortyolgatása közben legtöbben az ébredezéssel és az aznapi teendők számbavételével vannak elfoglalva. Valószínűleg kevesen gondolnak ilyenkor a kávéültetvényekre, és a kávé tőzsdei árfolyamára.

Jómagam is nagy kávéfogyasztó vagyok, és bevallom őszintén miközben a fekete nedűt kortyolgatom, nem a kávé világpiaci ára ez első gondolatom. Mivel a munkaköröm is szükségessé teszi az árfolyam alakulásának követését, úgy gondolom, hogy érdemes figyelemmel kísérni a „kávéárfolyamokat” is, mert jelentős hozamokat lehet elérni a segítségével.

Mint minden befektetést, ezt is komoly igényfelmérés előzi meg, hiszen nem mindenki alkalmas erre a befektetési formára. Először is érdemes figyelembe venni, hogy az árutőzsde sok mindenben eltér a hagyományos részvények kereskedelmétől. Az egyik leglényegesebb eltérésre a válság világított rá, hiszen nem volt olyan termék, amelyik teljesen elveszítette volna az értékét. A részvénypiacról azonban ez nem mondható el.

 

A kávé az egyik legnépszerűbb élvezeti cikk, a megannyi kávéfajta mögött pedig hatalmas iparág húzódik a termelés, a betakarítás, a feldolgozás és a kereskedelem területén. A két legelterjedtebb és minőségében is legkiemelkedőbb kávécserjefajta a coffea arabica és a coffea robusta. Az arabica kávé közel háromnegyedét adja a kereskedelmi forgalomban fellelhető fogyasztásra kész kávé nyersanyagának. Ez a jobb minőségű, kényesebb és drágább kávébabfajta tipikusan Dél-Amerika és részben Afrika egyes országaiban terem, a robusta kávécserje pedig jellemzően Afrika és Dél-kelet Ázsia országaiban található. A legnagyobb kávétermesztő és importáló ország jelenleg Brazília, amely 2010-ben több mint 54,5 millió zsák, azaz 3,27 millió tonnának megfelelő kávét dobott piacra. Ezzel közel egyharmadát adja az exportőr országok által összesen értékesített 137,9 millió zsáknak, ami hozzávetőlegesen 8,27 millió tonnának felel meg.

A legnagyobb fogyasztóként megjelenő állam jelenleg az Egyesült Államok. A Nestlé felmérése szerint az USA-ban csak az elmúlt évben 77,4 milliárd csésze kávét fogyasztott a lakosság. A becslések szerint a 2011-es év végéig a termelés világviszonylatban nem fogja meghaladni a 135 millió zsákot, azaz 8,1 millió tonnát. Ezzel szemben az ázsiai és amerikai régióban a kávét favorizáló lakosság arányának eddig mért növekedési ütemét figyelembe véve nagy valószínűséggel a fogyasztási igény várhatóan magasabbra rúg majd. Mindezeket figyelembe véve nem véletlen, hogy a Nestlé körülbelül 390 millió dollárnyi összeget fordít az előző évet és a következő két évet figyelembe véve a kávétermelés fokozására. A befektetés egy 2012-ig végrehajtandó nagyobb, 1 milliárd dolláros bővítési terv részét képezi.

Mivel a kávétermesztő régiók betakarítási kvótáinak alakulása nagyban függ az időjárástól, a legérzékenyebb időszak előtt állunk, ami a határidős tőzsdék kereskedési árfolyamait is jelentősen átalakítja.  A kávépiac eddig 10-15 százalékos emelkedést tudhat maga mögött, s technikai alapon még a mostani 285 dolláros szinten is elképzelhető további hegymenet, melynek során egészen a korábbi csúcsig, 300 dollárig kúszhat az árfolyam. Szakértők szerint a mostani helyzetben érdemes lehet kivárni a tetőzést, s onnan short pozíció építésével próbálkozni. Lefelé a 265 dolláros támasz lehet fontos, s kínálhat kiszállási pontot.  Addig is igyunk meg egy jó aromájú fekete nedűt! 

 

Cimkék: gazdaság
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Kávé – Nagy lehetőség az árutőzsdén
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.