Nincs általános érvényű „menetrend", de van néhány olyan dolog, amire mindenképpen szükség van: LÉPÉSEK KÖLTSÉGEK Egy életképes ötlet. Az ötletgazda dolga felmérni a piaci igényt, vagyis egy kis...
Ajánlott oldalak
2010-02-09 07:02
Szűcs Ágnes
Kárenyhítések a mezőgazdaságban
Két évvel ezelőtt alakult meg a mezőgazdaságot sújtó károk kompenzálására a kárenyhítési alap, melybe a termelők önkéntes alapon léphettek be.

A gazdák önkéntes alapon fizették be az összegeket szántóföldeik, illetve ültetvényeik után. Az alapba befolyt összegeket aztán a kormány kiegészítette ugyanannyival, mint amennyit az alapba befizettek, és aztán ebből az alapból lehetett igényelni a kártérítést. 2009-ben viszont megváltozott ez a rendszer és kötelezővé tették az alapba történő befizetést az egyéni vállalkozóknak és a gazdasági társaságoknak. Az őstermelőknél megmaradt az önkéntesség.  Azok, akik megigényelték a terület alapú támogatást, automatikusan beléptek az alapba.

Szántóföldi növénytermesztés esetén 800.-Ft, szőlő-gyümölcs ültetvény után 2000.-Ft-ot kell befizetni évente hektáronként.

Az elszenvedett kárigényeket a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz kell benyújtani a kérelmet: téli és tavaszi fagykárra, belvízkárra, jégeső kárra legkésőbb 15 nap elteltével, míg az aszályról a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter dönt. Aszálynál a kárenyhítés mértékénél az elmúlt 3 év hozam átlagát számolják ki. Ha a keletkezett kár ettől mínusz 30 %- al eltér, akkor számíthat kártérítésre a gazdálkodó.

Kiss Gábor, a Csongrád megyei Agrárkamara titkára szerint a kárenyhítési alap nem tudja kárpótolni az összes igénylőt, mivel a kárigények összege többszöröse az alapba lévő összegnek. A kárenyhítési alapban jelenleg 5 milliárd forint van. A kárigény pedig csak Csongrád megyében 5 milliárd, néhány megyében pedig még ennél is több. (Szabolcs – Szatmár – Bereg megyében például 9 milliárd.)

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Kárenyhítések a mezőgazdaságban
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.