Az adójóváírás az adóalap-kiegészítéssel növelt bérjövedelem 17 százaléka, legfeljebb havi 15.100 Ft. A jogosultsági határ évi 3.188.000 Ft, e fölött az adójóváírás csökkentett mértékben vehető...
Ajánlott oldalak
2011-06-07 08:40
BDB
Kaláka munka – szívességből, ellenérték nélkül
A szívességi munka általában ellenszolgáltatás nélkül, baráti, jószomszédi, rokoni alapon működik és a tapasztalatok szerint gyakran alkalmazzák a kisvállalkozások. Rettegniük kellene a munkaügyi ellenőrzésektől? Csak akkor, ha nem tartják be az erre vonatkozó szabályokat! Lássuk, mire kell figyelni!

Elviekben bárki megkérheti közeli hozzátartozóit, ismerőseit, hogy szorult helyzetben segítsenek be a vállalkozásánál, azonban mint mindennek, ennek is megvannak a szabályai. Először is a kaláka vagy más néven szívességi munka nem lehet folyamatos és ismétlődő jellegű, mindössze egyszeri, néhány órás segítségről lehet szó. Amennyiben a vállalkozáshoz éppen ilyenkor látogatnak el a munkaügyi ellenőrök, akkor viszont bonyolódik a helyzet. Ugyan nem szabálytalan az ilyen jellegű tevékenység, de a foglalkoztatónak mindenképpen bizonyítania kell azt, hogy nem feketemunkával állnak szembe. Ha a hatóság még a helyszínen meg tudja állapítani, hogy a hozzátartozót csak a segítő szándék vezérelte, illetve munkájáért cserébe nem kapott ellenszolgáltatást (vagyis munkaviszony nem jött létre), úgy a büntetéstől mentesülnek a felek.

A munkáltatónak fokozottan oda kell figyelni arra, hogy nem csak a pénz minősül fizetésnek, hanem a természetbeni juttatás is, mint például az élelem, tűzifa, használati eszközök stb. Kivételt képez ez alól a gesztus értékű szolgáltatás, ha például a szomszéd besegít egy építkezésnél és a vállalkozó ebéddel kínálja, mindössze figyelmességnek tekinthető, hiszen nem áll arányban az elvégzett munkával. Mindenesetre érdemes résen lenni és valóban csak segítségként élni a lehetőséggel, hiszen ha felmerül a gyanú az ellenkezőjéről, komoly bírságra számíthatnak a vállalkozók.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Kaláka munka – szívességből, ellenérték nélkül
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.