A hazai cégek külföldi piacokra lépésével az ITD Hungary nevű szervezet (http://www.itdh.hu/) foglalkozik: ők felelnek Magyarország és a magyar állampolgárok, vállalatok külgazdasági...
Ajánlott oldalak
2011-02-17 09:13
BDB
Jön a hamburgeradó!
Az előzetes információk szerint a közeljövőben az egészséges életmódhoz, táplálkozáshoz nem illő ételeket, italokat fix összegű különadóval sújtanák, az adóból származó bevételek pedig az egészségkasszához folynának be.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége még nem ismeri konkrétan a kormány által bevezetni kívánt „hamburgereradót”, de reménykednek abban, hogy a bevezetés előtt érdemi egyeztetés zajlik majd az ágazat képviselőivel.

 

Folláth Györgyné, az ÉFOSZ ügyvezető igazgatója közleményében kihangsúlyozta, hogy a magyar élelmiszer-feldolgozók termékei a legszigorúbb haza és uniós egészségügyi normáknak megfelelően készülnek, így a fogyasztásuk egészségügyi kockázatot nem jelent. Véleményük szerint az új adó bevezetése a kormány korábbi programjának is ellentmond, mely célként tűzte ki az adócsökkentést, a fogyasztásbővítést és a termelő ágazatok támogatását. Az intézkedés hatására a fogyasztói árak növekedésére lehet számítani, illetve arra, hogy a kis- és közepes vállalkozások működése ellehetetlenül, munkahelyek szűnnek meg.

Jelenleg hazánkban az élelmiszerek forgalmi adója uniós szinten is a legmagasabbak közé tartozik, így nem lehet elmenni  a mellett a tény mellett sem, hogy a regionális versenyképesség is nagymértékben romolhat az adó bevezetésének hatására. Az egyébként is nehézségekkel küzdő élelmiszeripari vállalkozásokat csak még nagyobb teherrel sújtaná, amit a kkv-k éreznének meg leginkább.

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége meggyőződése szerint a tervezett intézkedések nemzetgazdasági és egészségpolitikai haszna nem állna arányban az érintett vállalkozásokra és a fogyasztókra rótt terhekkel, különös tekintettel a végrehajtás és az ellenőrzés adminisztráció- és költség-igényére – áll az ÉFOSZ február 15-i közleményben.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Jön a hamburgeradó!
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.