Alkalmazott betegsége esetén a keresőképtelenség első 15 munkanapja a betegszabadság időszaka, melyre a munkáltató a bér 80%-át fizeti. Ezt ugyanúgy kell bérszámfejteni, mint a fizetést,...
Ajánlott oldalak
2010-07-27 07:00
BDB
Jogok és kötelezettségek - mit tehet az APEH?
Az APEH szó hallatán sok vállalkozónak összeszorul a gyomra. Ennek oldására most az adóhatóság jogairól és kötelezettségeiről adunk áttekintést. A tapasztalat azt mutatja, hogy a vállalkozások többsége nincs tisztában azzal, mit lehet és mit nem a hatóságoknak, pedig ezek birtokában sok kellemetlen percet spórolhatnak meg a cégvezetők.

Az APEH jogai között felsorolható többek között az adózó elővezetésének elrendelése és iratainak bevonása azzal együtt, hogy engedélyezi ezek rendezését, pótlását, javítását.

Az adóhatóság jogosult belépni azokba a helyiségekbe, ahol üzleti, üzemi vagy bármilyen adóköteles tevékenységet folytatnak, illetve azokba a helyiségekbe is, melyek szükségesek ahhoz, hogy  vagyontárgy vagy jövedelem revízióját elvégezzék.

A helyiségek vizsgálata mellett a vállalkozási tevékenységgel összefüggő járművek megtekintésére is alkalmat kell biztosítani, hiszen ezek, illetve rakományaik átvizsgálása is képezheti az ellenőrzés tárgyát csakúgy, mint az iratok, tárgyak, munkafolyamatok megtekintése.

Az APEH különböző kérdések tisztázására és az ellenőrzés pontos lebonyolítása miatt jogusult nyilatkozatokat kérni nem csak az adózótól vagy képviselőjétől, de az alkalmazottaktól és más személyektől is, akik összefüggésbe hozhatók a cég tevékenységével.

A próbavásárláson, próbagyártás elrendelésén és leltárfelvétel végzésén túl lefoglalást és fuvarellenőrzést is végezhetnek, illetve kiegészítő ellenőrzés lefolytatását is elindíthatják.

A kötelezettségek között elsősorban a személyazonosság és a megbízás igazolását kell megemlítenünk. A revizor minden ellenőrzés megkezdése előtt megbízólevelének egy példányát át kell hogy nyújtsa az adózónak, és igazolni kell ellenőrzési jogosultságát.

Az APEH-nak pontos tájékoztatást kell nyújtani az ellenőrzés típusáról, tárgyáról, sőt várható időtartamáról is, mindezekkel együtt a tényállás teljeskörű tisztázására és bizonyítására is kötelezett.  Az adóhatóság kötelessége folyamatosan tájékoztatni a vállalkozást az ellenőrzés során tett megállapításokról.

Amennyiben az adózó különböző felajánlott bizonyítékait nem fogadják el, a visszautasítását meg kell indokolniuk, mindezek mellett a revizoroknak kötelessége az adózó javára szóló tényeket is feltárni.

Az ellenőrzésről készült jegyzőkönyvet át kell adni az adózónak, illetve ha az előre megadott határidő nem volt elég a vizsgálat teljes lefolytatásához, akkor az adózót értesítenie kell az ügyintézési határidő meghosszabbításáról, továbbá ha kapcsolódó vizsgálat is elindult az ügyben, akkor annak kezdő és befejező időpontjáról. Egyes esetekben külföldi hatóságok bevonása is szükséges, erről az adózót mindenképpen tájékoztatni kell.

Természetesen, ahogy az adóhatóságnak, úgy az adózónak is vannak kötelezettségei, sőt jogai is. Erről sorozatunk következő részében tájékozódhatnak a sikeres.hu olvasói.

Cimkék: apeh,hivatal,jog
Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Jogok és kötelezettségek - mit tehet az APEH?
Hozzászólások száma: 0 db

 
2021 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.