Az ápoló az ápolási díj folyósításának időtartama alatt munkát vállalhat a következők szerint: 1. nem otthon végzett munka esetében max. napi 4 óra, 2. otthon végzett munka esetében az időtartam...
Ajánlott oldalak
2010-12-13 10:27
BDB
Jogértelmezési nehézségek és kiskapuk az egyszerűsített foglalkoztatásban
Az augusztusban bevezetett egyszerűsített foglalkoztatási törvény több problémára is megoldást nyújtott (alkalmi munkavállalói könyvek, kötelező jelenléti ívek eltörlése, csökkentett és fix, 500 forintos közteher stb.), azonban az elmúlt néhány hónap több jogértelmezési problémát is feltárt és kiskapukat nyitott, melyek további korrekciót igényelnének.

A BDO könyvvizsgáló és professzionális tanácsadó hálózat szakemberei szerint jelentős problémákat orvosolt az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló új törvény, azonban a gyakorlati alkalmazás terén számos kiskapu és jogértelmezési nehézség tarkította az eltelt négy hónapot, melyek a jogszabályok további korrekcióját igénylik.

Az alkalmi munkavállalói kiskönyv és a kötelező jelenléti ívek megszüntetését, a csökkentett, fix 500 forintos összegre mérsékelt köztehert, illetve a rugalmasabb és korszerűbb bejegyzési eljárást a vállalkozások jelentős könnyítésként élték meg. Már ez utóbbi esetben is komoly hibaként róható fel, hogy a bejelentőlap mindössze a munkaviszony kezdetét és a ledolgozandó napok számát tartalmazza, a személyi alapbér összegét azonban nem.

 

"Az írásos munkaszerződés hiánya a gyakorlatban máris sok gondot okozott, hiszen a munkabér összegével, megfizetésével kapcsolatos szabálytalanságok nehezen szűrhetők ki, ami szinte lehetetlenné teszi a jogviták megfelelő rendezését" – mutatott rá egy újonnan felmerülő problémára Máriás Attila, a BDO Magyarország munkaügyi szaktanácsadója.

Több félreértésre ad okot a vállalkozások körében az is, hogy az új szabályok nem határozzák meg egyértelműen a személyi alapbér minimum összegét, ugyanis a minimálbér és a garantált bérminimum mértékéről szóló kormányrendelet bruttó járandóságot határoz meg, ugyanakkor az egyszerűsített foglalkoztatásban a bért már levonás nem terheli.

"Gyakorlatilag olyan helyzetről beszélünk, amikor két azonos munkakörben munkát végző munkavállaló közül az egyszerűsített módon foglalkoztatott munkavállaló nettó munkabére magasabb lesz, mint a munkaszerződéses munkavállalóé" - hívja fel a figyelmet a BDO szakértője. Ez a komoly probléma egyébiránt a gazdaság általános kifehérítését is akadályozza, így mindenképpen tisztázandó a kérdés és indokolná a jogszabály ismételt átdolgozását.

Visszatérő probléma a munkarend meghatározása is, ugyanis ha valaki esti műszakban dolgozik, mely esetleg másnap reggel végződik, akkor a foglalkoztatónak két teljes munkanap után kell közterhet fizetnie, illetve a bejelentést elvégeznie. Ha ez esetleg elmarad vagy máshogy történik, a hatóságok illegális foglalkoztatásnak minősítik az esetet.

 

"A megoldás az lehet, ha a jogszabály kimondja, hogy a bejelentést elegendő arra a napra megtenni, amely napon a munkavégzés megkezdődik. Gondoljunk csak bele, hogy az ilyen speciális munkarendben foglalkoztató munkáltatókat ez a szabály milyen hátrányosan érinti. Ez azon túl, hogy többszörösen növeli a foglalkoztatással kapcsolatos adminisztrációs és egyéb költségeket, a főszabály szerinti 90 napos foglalkoztatási korlátot kétszer olyan gyorsan redukálja, mint normál foglalkoztatás esetén" - mutat rá az mfor.hu-nak tett nyilatkozatában a BDO munkaügyi szaktanácsadója.

A munkaügyi ellenőrzések esetén a revizoroknak sincs könnyű dolga az új jogszabályok miatt. Az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül dolgozó munkavállalók jogviszonyáról ugyanis minden egyes helyszíni ellenőrzés alkalmával hivatali segítségre szorulnak és az adóhatóságtól kell adatot kérniük, hogy a vállalkozó eleget tett-e bejelentési kötelezettségének. Míg normál esetben a munkaszerződés szolgál bizonyítékul a revizoroknak, az egyszerűsített foglalkoztatás esetén nincs olyan kiépített hozzáférhető rendszere, melyből maradéktalanul ellenőrizni tudják a minden szabályt betartó foglalkoztatást.

 

Tetszett? Ossza meg a cikket!
Hozzászólások : Jogértelmezési nehézségek és kiskapuk az egyszerűsített foglalkoztatásban
Hozzászólások száma: 0 db

 
2020 Copyright © Sikeres.hu 3.1 - Epicenter Market Limited.